Caută
Close this search box.

Spania blochează orice referendum privind independența Cataloniei

Guvernul de la Madrid va bloca orice încercare de continuare a procesului de independență în Catalonia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt Inigo Mendez de Vigo, la câteva ore după ce șeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunțat că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independența regiunii din nord-estul Spaniei, în pofida interdicției pronunțate de justiție, transmite Reuters.

”Guvernul va face apel în urma oricărei măsuri ce evoluează de la un anunț la un fapt. Acel referendum nu va avea loc pentru că este ilegal”, a spus Inigo Mendez de Vigo.

Carles Puigdemont a anunțat vineri că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independența regiunii din nord-estul Spaniei pe care o conduce, în pofida interdicției pronunțate de justiție. „Vreți să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?” — aceasta va fi întrebarea pusă catalanilor, a spus Puigdemont, revendicând „dreptul la un referendum de autodeterminare”.

Puigdemont nu a semnat încă decretul de convocare a referendumului interzis de Curtea Constituțională și care va pune în conflict cu legea toate persoanele care vor participa la organizarea sa.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a dat constant asigurări că această consultare populară nu va avea loc, lăsând să se înțeleagă că va lua măsuri preventive în acest sens. În 2014, regiunea a încălcat o primă interdicție și a organizat o consultare simbolică a catalanilor: 2,3 milioane de persoane — din 6 milioane de alegători potențiali — au participat atunci la referendum și 8 din 10 s-au pronunțat pentru secesiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri