Caută
Close this search box.

Talentatul domn Constantin Sterie din Câmpina

Domnul Constantin ajuns la frumoasa vârstă de 88 de ani, este amabil, vioi, gata să îţi povestească amintiri din frumoasa lui viaţa.

Singura sa tristeţe este că de şase ani, soţia lui – Ecaterina – nu mai este şi nu îşi mai beau împreună cafeaua pe terasa închisă.

Constantin Sterie este radioamator, printre cei mai vechi din România, constructor de aparate de zbor, cu care a şi participat la multe concursuri şi un mare sculptor în lemn. Această preocupare din urmă a deprins-o la Liceul de arte şi meserii din Câmpina, unde s-a înscris la sugestia mamei.

El nu a dorit să o dezamăgească. Astfel, tânărul Constantin a fost printre cei mai buni elevi. S-a apucat relativ târziu de meseria lui de bază, tâmplăria şi sculptura în lemn, deoarece era pasionat de aeronave şi navomodele. A avut şi brevet de pilot instructor şi a călătorit în toată Europa. Le construia cu mare fineţe şi migală, asambla motoarele şi erau gata de zbor pentru concursuri.

La rugămintea tatălui său a lăsat această mare pasiune deopare şi a început să lucreze catapetesme de biserici. A făcut 13 catapetesme pentru biserici răspândite în toată ţara şi peste graniţe, una fiind acum în SUA, la New York. Este vorba de biserica diasporei româneşti.

Singura sa sculptură a unei figuri umane este cea a lui Peneş Curcanul, eroul cântat de poetul Vasile Alecsandri.

Aşa a început drumul lung al prelucrării lemnului concretizată în adevărate opere de artă, în principal obiect şi podoabe bisericeşti răspândite prin ţară, dar şi piese de mobilă unde marea sa măiestie se observă uşor. Sunt lucruri desăvâşite, iar esenţele cele mai des folosite fiind stejarul şi paltinul. El povesteşte amizat că un om cu resurse financiare i-a oferit un Mercedes nou pentru o garnitură de dormitor pe care o are şi acum în casă. Nu a dat-o deoarece îi este drag să o privească.

Acum, la anii bătrâneţii, doreşte să fie înconjurat de operele sale.

În locuinţa sa din Câmpina este o adevărată expoziţie, iar dânsul, cu mare amabilitate ne prezintă exponatele însoţite de povestea lor. Căci toate au o frumoasă poveste în spate, aşa cum are şi troiţa de lângă poarta casei, un Isus răstignit pentru întreaga omenire.  Ne-a impresionat mult uşa de la intrarea casei cu o lucrătură specială atât pe o faţă, cât şi pe alta.
Aici, ne-am porit şi noi prima data, fără să bănuim că autorul este stămânul casei care are o bogată şi impresionantă istorie de viaţă.

Bucuroşi de această descoperire, un om aparte din Câmpina, ne întrebăm câţi meşteri asemenea lui lucrează neştiuţi, aşteptând în linişte să fie descoperiţi. Am plecat pe urmele lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri