Caută
Close this search box.

Un belgian cultivă cu succes în România „aurul roșu”. Un kg costă o avere

Un belgian stabilit în România cultivă „aurul roşu” şi are mare succes. A comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obținut prima producție serioasă.

Şofranul, pentru că despre el este vorba, e cel mai scump condiment din lume: un gram costă peste 100 de lei, iar în străinătate în vinde cu 28 de euro.

În Belgia, țara sa natală, Vincent era căpitan în armată. A renunţat la tot şi a început să înveţe ABC-ul agriculturii. Nu i-a fost total peste mână pentru că provine dintr-o familie de fermieri. În ultimii ani s-a ocupat de comerțul cu vaci cu lapte, cultivă legume, iar din 2013 s-a orientat spre șofran.

„Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii”, spune belgianul.

„Prima cultură am testat-o pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Astăzi am ajuns la 4.000 de metri pătrați”, explică Vincent de Busson.

40 de grame de șofran necesită, potrivit digi24.ro, o recoltare de 6.000, 7.000, 8.000 de flori.

Nu-i o afacere care se porneşte tocmai simplu, pentru că investiţia e considerabilă. Primii bulbi au costat 17 mii de euro.

Acum, belgianul vrea să ajute şi alţi agricultori pasionați să dezvolte culturi de şofran, aşa că a început să vândă chiar el bulbi.

FOTO: pestre.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri