Caută
Close this search box.

Un cetățean român, spion pentru Isis, a fost reținut de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT Argeș au ridicat, joi dimineața, un cetățean român suspectat de terorism, care ar fi avut de gând să participe la organizarea unui atentat la o bază militară din România.

Serviciul Român de Informații (SRI) monitoriza suspectul încă din 2015. Acesta a fost ridicat în urma unor percheziții în județul Argeș în care anchetatorii îl căutau pe bărbatul în vârstă de 39 de ani care spiona pentru ISIS. El ar fi făcut propagandă pentru grupări teroriste având legături cu Daesh, relatează Digi24.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că suspectul a observat și monitorizat un obiectiv militar de pe teritoriul României, își exprimase intenția în repetate rânduri de a merge în Siria și încerca să-i convingă și pe alții să se alăture Daesh, cu alte cuvinte, făcea propagandă teroristă, potrivit sursei citate.

Este vorba despre o persoană aflată într-o „etapă avansată” de autoradicalizare, a precizat Marincea. Acesta a mai spus că radicalizarea suspectului s-ar fi produs într-un stat european, timp de mai mulți ani, acolo unde ar fi aderat la o grupare care milita în favoarea organizației teroriste Daesh. Românul ar fi făcut închisoare în acel stat (Franţa sau Belgia) și acolo ar fi intrat în contact cu medii fundamentaliste și s-ar fi radicalizat, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Potrivit unui comunicat SRI, odată întors în România, „cetățeanul a desfășurat, în mod conspirat, acțiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază”. Ca urmare, SRI a sesizat DIICOT cu privire la acțiunile ilegale ale cetățeanului în cauză. Pe tot parcursul investigațiilor, Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și al partenerilor externi din alte două state.

Cetățeanul român ar fi avut legături cu persoane care au revendicat în numele Daesh atentatele de la Paris, potrivit unor surse.

Suspectul, zis „Ibrahim”, ar fi utilizat începând cu luna noiembrie 2016, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum și înregistrari cu atacuri ale DAESH și executii, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți, capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o. Bărbatul este căsătorit și are un copil de 5 ani căruia i-a pus un nume islamic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri