Caută
Close this search box.

Unde dispar miliardarii chinezi

Ceva putred se întâmplă în China și vizează lumea afacerilor, unde thriller-ul pare a fi noua realitate.

Disparițiile unor oameni de afaceri, lăsându-și complet în beznă angajații și business-ul, au devenit evenimente la ordinea zilei în China, informează CNN.

Exemplul cel mai recent îl are ca protagonist pe Wu Xiaohui, președintele unei companii de top din domeniul asigurărilor, care deține Waldorf Astoria din New York. Omul de afaceri a fost reținut de autoritățile chineze ca parte a unei anchete guvernamentale și nimeni nu știe unde se află acesta în prezent. Xiaohui este doar o cifră dintr-o statistică a ultimilor ani, în care șefi de companii sunt „luați pe sus” de către autorități, lăsând în urmă doar confuzie și acționari stupefiați.

În 2015, zeci de directori executivi de companii au dispărut în același mod. Unii s-au reîntors, alții nu. Iar autoritățile nu s-au dovedit până acum prea generoase în a oferi explicații opiniei publice, deși se crede că scaunele de manageri au rămas goale ca parte a unei campanii anti-corupție derulată de președintele Xi Jinping, pe fondul prăbușirii bursei din China din 2015.

Dacă anul trecut atmosfera a fost ceva mai calmă, în acest an responsabilii guvernamentali au ieșit iarăși la „vânătoare  de vrăjitoare”. La începutul anului, șeful instituției de supraveghere a pieței de valori anunța o enormă captură de magnați care ar fi fost implicați în manipularea fluxurior financiare ale pieței.

Miliardarul Xiao Jianhua, care controlează Tomorow Group, un gigant în zona dezvoltatorilor de proprietăți, a fost ridicat din Hotelul Four Seasons din Hong Kong și dus într-un loc necunoscut din China. La câteva zile după dispariție, o presupusă declarație aparținând potentului om de afaceri a fost publicată într-un ziar: Jianhua spunea că se recupera „peste mări”. Cinci luni mai târziu, nici o urmă de miliardar.

Guo Guangchang, stăpânul imperiului Fosun Group, „evaporat” în neant pentru câteva zile în 2015. Când Guangchang s-a întors, compania a anunțat că acesta ar fi ajutat oficialitățile într-o serie de investigații.

Al treilea caz: Zhuo Chengjian, fondatorul celui mai important brand de haine din China. Timp de zece zile, în martie 2016, nimeni din companie nu a putut spune unde a plecat pe nepusă masă multimiliardarul. Brusc, după zece zile, magnatul textilelor reapare, dar compania nu a oferit nici un detaliu legat de subita lui dispariție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri