Caută
Close this search box.

Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!

Probabil, majoritatea oamenilor nu știu de unde provine usturoiul pe care îl cumpără de la supermarket sau, cu atât mai puțin, cel din mâncarea servită la restaurant. Deși nu pare un detaliu demn de luat în seamă, problema este că usturoiul produs în China este toxic.

Din datele raportate la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură rezultă că usturoiul din China – tratat cu pesticide interzise în Uniunea Europeană – a fost importat de firme care produc amestecuri pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăți care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnați, crenvuști se folosesc astfel de mixturi care conțin usturoi chinezesc.

Astfel, în condiţiile în care usturoiul chinezesc ajunge la raft având un preţ mai mic decât cel autohton, românii îl preferă în general, neştiind riscurile la care se expun. Situaţia de pe piaţa românească l-a alertat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.

„România este de multe ori considerată țara tuturor posibilităților, țara în care, din cauza nivelului scăzut de trai și a lipsei de oportunități, se face rabat de la calitate, astfel că multe produse ajung să fie exportate iar românii să se hrănească cu produse de calitate inferioară, mai ieftine și provenite din importuri. În această situație se află și banalul usturoi. Avem soiurile noastre de usturoi de toamnă, soi care este extrem de căutat de străini pentru calitățile și gustul foarte bun. Cu toate acestea, românii ajung să cumpere de pe rafturile magazinelor și, mai nou, chiar din piețe, usturoi provenit din China. Problema cu acest produs importat este faptul că, de cele mai multe ori, controalele de calitate și inventarierea pesticidelor cu care a fost tratat nu se poate face pentru că acesta vine fără rădăcină, iar rădăcina este singura care poate atesta clar substanțele care au fost folosite în procesul de creștere. Trebuie atrasă atenția asupra acestor importuri pentru că au existat cazuri, de exemplu în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de decese doar din cauza usturoiului. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice măsurile care pot fi luate în vederea înăspririi controalelor pentru produsele extracomunitare și supunerea produselor la analize mai amănunțite înainte de a ajunge spre comercializare. Totodată, autoritățile naționale trebuie să informeze mai eficient consumatorii cu privire la riscurile la care se expun consumând produse de o calitate îndoielnică și, de asemenea, să încurajeze consumul de produse românești care, în mod cert, sunt mult mai sănătoase și mai autentice“, a explicat europarlamentarul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri