Caută
Close this search box.

Vacanţa zecimalelor

Citind nişte statistici, m-a apucat o mare poftă de mare. Statisticile sunt ilustratele mele preferate. Alţii bat litoralul în căutarea celor mai frumoase fotografii, pe care le atârnă deasupra patului şi le admiră dârdâind în serile lungi de iarnă. „Băi, ce ne-am mai bronzat vara trecută la mare!”

Pentru mine însă, statistica este mai colorată decât cea mai frumoasă fotografie color. Cel mai mult îmi place când se împarte numărul de turişti la numărul de camere. Nu dă niciodată un rezultat întreg. Mă întreb cum îşi petrec vacanţa zecimalele. Mă preocupă soarta persoanelor incluse la zecimale.

Cobori din tren două tone de bagaje pe care le târăşti spre hotel. Recepţionerul, un domn ocupat, pe care l-ai deranjat dintr-o activitate extrem de importantă (tocmai împărţea turiştii la numărul de camere) te priveşte sumbru: ce vrei? Pentru că s-ar putea să fii doar vreun vagabond în trecere pe-acolo şi să vrei cine ştie ce bazaconie. Lămurit, coboară cu degetul pe un registru, urmărind nişte rubrici. „Da, zice, eşti la categoria de cazare «Zecimale». Mergi mata la camera 902, la etajul nouă, pe scări. Pentru zecimale liftul nu funcţionează.”

O iei voiniceşte pe scări. În cameră găseşti un pat şi jumătate, totul parțial acoperit cu nişte zecimale de aşternuturi. Zugrăveala pereţilor se coşcoveşte. Au fost zecimale de vopsea, aplicate cu jumătate de trefalet. La baie nu e program întreg de apă caldă, ci doar între nişte ore cu zecimale.

Despachetezi şi cobori la masă. „Aha, zice chelnerul, observându-te după vreo oră. Mitică, vezi, bă, că că a venit niște unii, de la «Zecimale»“. Mitică dă din umeri ospitalier și-ţi aruncă o friptură subunitară, cu nişte cartofei încălziţi la 20,6 grade Celsius. Vinul este șaptezeci la sută vin şi douăzeci la sută apă. Iar zece la sută n-a mai încăput în sticlă.

„E greu să fii zecimală”, oftezi, gata să faci măcar o baie întreagă în apa mării. Atunci remarci că nota de plată pe care ți-a adus-o Mitică – chelnerul zecimalelor, este rezultatul unei adunări grandioase. Zecimale însă nu sunt, căci nu s-a făcut nicio împărţire, ci numai o foarte mare înmulţire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri