Caută
Close this search box.

Vizitatorii sosiți în ii sau cămăși tradiționale au acces gratuit în Muzeul Astra de la Sibiu

Asta se întâmpla va în acest sfârșit de săptămână, de vineri până duminică, când vizitatorii îmbrăcați în ii sau cămăși tradiționale vor avea accesul gratuit în Muzeul ASTRA, unde va fi sărbătorită Ziua Universală a Iei.

Ziua Iei va reuni, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, 20 de ateliere meșteșugărești, ateliere educaționale, un târg de ii și obiecte tradiționale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice și un concert pe scena de pe lac, susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit.

„Ia este costumul de intrare în lumea magică a poveștilor și legendelor noastre. Este la modă în întreaga lume, mulți o poartă, dar cu siguranță sunt mulți și cei care nu știu de unde provine acest obiect vestimentar. De aceea continuăm să organizăm acest eveniment la Muzeul ASTRA fiindcă ne dorim ca lumea să cunoască îndeaproape ia și legendele ei chiar de la cei care duc mai departe această tradiție”, a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct al Muzeului ASTRA, citat de Agerpres.

Printre atelierele interactive organizate pe tot parcursul evenimentului se află și unul de îngrijire a iei, dar și un atelier de cosițe împletite, cununițe și obiceiuri de Sânziene.

De asemenea, sâmbătă, 24 iunie, va fi organizat concursul „Salvează o Ie”, întrecere în care cei înscriși vor prezenta iile din colecțiile proprii, cu tot cu povestea lor (cât sunt de vechi, din ce zonă etnografică provin, cum au ajuns în posesia lor, când le poartă). Un juriu alcătuit din specialiști și creatori populari va stabili care este cea mai frumoasă ie și cea mai frumoasă poveste.

Duminică, 25 iunie, ora 12.00, la ieșirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, va deschide Hora de Sânziene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri