Caută
Close this search box.

„O picătură de transpiraţie răceşte un litru de sânge”

De obicei, spunem că un val de căldură tropical a lovit România. Adevărul este că doar valul este tropical, căldura este autohtonă. Adică, la Tropice aerul este fierbinte, dar este uscat, este respirabil. Când ajunge la noi, vipia se amestecă cu vaporii de apă autohtoni şi determină ceea ce de obicei numim “discomfort termic”. Vineri, acest discomfort a depăşit 80 de unităţi, adică a devenit periculos. De ce?

“Reglarea temperaturii organismului uman se face prin transpiraţie. Adică eliminăm apă încălzită din organism ca să menţinem temperatura internă la constanta de 37 de grade Celsius. Cantitativ, o picătură de transpiraţie răceşte un litru de sânge. Dar, pentru a putea transpira este nevoie ca mediul ambinat să fie uscat. Când acest mediu este încărcat cu vapori de apă, nu mai poate pleca apa caldă din organism, nu are unde să se evapore deoarece mediul este deja plin cu apă. În lipsa transpiraţiei intervine acel disconfort termic foarte periculos. Când ne facem vânt cu evantaiul, nu aerul ne răceşte, ci apa din organism care poate să se evapore”, ne-a explicat meteorologul Dumitru Baltă.

Altfel spus, disconfortul reprezintă imposibilitatea organismului de a se răcori prin transpiraţie.

La 37 de grade, angajatorul dă 2-4 litri de apă minerală de angajat

Asigurare aprotecţiei persoanelor încadrate în muncă în caz de condiţii meteorologice nefavorabile, respective temperature extreme, este prevăzută în OUG 99/2000, actualizată în 2013.
Normativul spune că “prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care: a) depăşesc +37 grade C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; b) scad sub -20 grade C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel”.

În condiţii de muncă la temperaturi maxime angajatorul trebuie să asigure angajaţilor: a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; c) alternarea efortului dinamic cu cel static; d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru mentinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorul trebuie să:
a) asigure apă minerală adecvată, câte 2 – 4 litri/persoana/schimb; b) asigure echipament individual de protectie; c) asigure duşuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri