Caută
Close this search box.

Tokyo: Partidul de guvernământ din Japonia, înfrânt în alegerile locale

Partidul conservator al premierului japonez Shinzo Abe a suferit duminică o înfrângere istorică la alegerile locale din Tokyo, transmite AFP. Potrivit agenției, presa niponă apreciază în unanimitate că guvernul va avea de suferit în urma rezultatului electoral.

Partidul de centru Komeiko, partener al PLD la nivel național, s-a aliat pentru alegerile locale cu „Mai întâi kokumin” (denumirea japoneză a locuitorilor capitalei) formațiunea nou înființată de guvernatoarea capitalei, Yuriko Koike, în vârstă de 64 de ani, aleasă în iulie 2016. Cu cele 23 de locuri în consiliu câștigate de Komeiko, coaliția are o majoritate absolută de 79 de consilieri locali din 127.

Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Abe, care nu a avut niciodată mai puțin de 38 de locuri în consiliul municipal al din Tokyo, a obținut acum doar 23 de mandate, nici jumătate din cele 57 câștigate la precedentele alegeri. Duminică seara, premierul se afla împreună cu ministrul său de finanțe, Taro Aso, într-un restaurant franțuzesc din metropolă. La ieșire, el a refuzat să facă orice comentariu în fața ziariștilor care îl așteptau.

Potrivit AFP, Shinzo Abe, în vârstă de 62 de ani, a organizat totul, inclusiv revizuirea statutului PLD, pentru a rămâne la guvernare până în 2021. Poziția sa a fost însă slăbită de mai multe scandaluri în care a fost implicat direct sau prin persoane apropiate, de adoptarea unor legi controversate și de derapaje ale miniștrilor din subordinea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri