Caută
Close this search box.

Președintele Duda, gazda lui Trump în Polonia; Președintele SUA denunță „comportamentul destabilizator” al Rusiei

Trump a vorbit, la Varșovia, despre angajamentul față de NATO. Aici, președintele SUA are întâlniri cu un grup de țări apropiate Rusiei, înainte de summitul G-20 din Germania, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg.

”Aceasta este cea de-a doua vizită în străinătate a președintelui Trump și ea începe în Polonia. Ea arată că suntem o țară care contează și întărește poziția noastră în Uniunea Europeană”, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei.

În discursul său de joi, Donald Trump a denunțat ‘comportamentul destabilizator’ al Rusiei și acțiunile Coreii de Nord, precizând totodată că a sosit momentul ca toate țările membre ale Alianței Nord-Atlantice să își respecte obligațiile financiare, relatează Reuters, AFP și DPA.

Într-o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, Trump a mai afirmat că SUA colaborează cu Polonia și cu ceilalți aliați ai lor pentru a contracara ‘acțiunile Rusiei’ și ‘comportamentul său destabilizator’.

El i-a mulțumit lui Duda pentru găzduirea a 5.000 de militari americani și pentru sprijinul Poloniei pentru NATO.

„Alianța solidă cu Polonia rămâne esențială în descurajarea conflictelor și în garantarea că un război între marile puteri nu va mai lovi niciodată Europa”, a spus Trump.

De partea cealaltă, Duda a spus că SUA sunt serioase în privința securității aliatului său Polonia.

„Ne considerăm parteneri loiali care cooperează în legătură cu o serie de chestiuni, inclusiv securitatea”, a afirmat președintele polonez la conferința de presă cu Trump de la Castelul Regal din Varșovia.

„Am sentimentul că SUA sunt serioase în ceea ce privește securitatea Poloniei”, a adăugat el.

În privința Coreii de Nord, Donald Trump a declarat că statele trebuie să demonstreze public Phenianului că acțiunile sale nu pot rămâne fără consecințe.

„Fac apel la toate națiunile să combată această amenințare globală și să arate public Coreii de Nord că există consecințe ale comportamentului său extrem, extrem de rău”, a spus Trump.

El a mai atras atenția că va aborda cu fermitate amenințarea reprezentată de Coreea de Nord și că SUA iau în considerare câteva ‘lucruri destul de severe’ în privința Phenianului, dar că nu trasează linii roșii.

„Este rușinos că ei se comportă în acest fel, dar comportamentul lor este foarte periculos, așa că trebuie făcut ceva”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Răspunzând unei întrebări despre scandalul declanșat de înregistrarea video realizată ca o farsă în care el atacă CNN, Trump a afirmat că postul de televiziune a luat acest lucru ‘mult prea în serios’.

Trump se află joi într-o vizită la Varșovia, în Polonia, unde participă, în calitate de invitat special, și la Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” (Baltică — Adriatică — Neagră), înainte de a lua parte la Summitul G20 din Germania, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg.

Ce este „Iniţiativa celor Trei Mări”

Marea Adriatică, Marea Baltică şi Marea Neagră sunt poli geografici importanţi pentru Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, România, Bulgaria, Lituania, Estonia, Letonia, Croaţia, Slovenia şi Austria, naţiuni care au alăcătuit anul trecut propriul lor bloc, denumit „Iniţiativa celor Trei Mări”.

Secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross, şi consilierul pe teme de  securitate naţională, H.R. McMaster, se află printre membrii delegaţiei americane, potrivit unor surse din Casa Albă.

Grupul cunoscut sub numele de „Iniţiativei celor Trei Mări” vizează şi extinderea şi modernizarea sectorului energetic şi comercial cu scopul de a reduce dependenţa de energia Rusiei.

Preşedintele polonez Duda a declarat, miercuri, că doreşte să abordeze în cadrul întâlnirii cu Trump teme concrete precum securitatea energetică, şi nu să se axeze asupra „discuţiilor generale despre securitatea mondială”.

Într-o ţară în care naziştii au construit lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, resentimentul faţă de Germania e încă persistă.

Peste curentul de germanofobie se aştern tensiunile cu Rusia. NATO a trimis trupe la graniţa Poloniei cu Rusia, în regiunea Kaliningrad Oblast, cu peste 4000 de soldaţi americani.

Între timp, Trump va trebuie să reziste tensiunilor care escaladează cu Coreea de Nord după ce Phenianul a lansat cu succes prima sa racheta intercontinentală balistică zilele trecute.

Trump se va întâlni vineri cu Putin. Mult-anticipata întâlnire vine în contextul răcirii relaţiilor dintre SUA şi Rusia, şi a ezitării lui Trump de a adopta o poziţie mai dură faţă de naţiunea condusă de Vladimir Putin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri