Caută
Close this search box.

Bugetul UE pentru 2018 trebuie să genereze creștere economică şi locuri de muncă

Pentru a obține o creștere sustenabilă şi pentru crearea de locuri de muncă în UE, deputaţii consideră că este esențială majorarea investițiilor în cercetare, inovare, infrastructură, educație şi IMM-uri.

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție propusă de către Siegfried Mureșan (RO, PPE), raportor pentru bugetul UE din 2018, rezoluție care cuprinde principiile de urmat pe parcursul negocierilor pentru buget cu Consiliul. Rezoluția a fost adoptată cu 445 de voturi pentru, 144 împotrivă şi 80 de abţineri.

În textul rezoluției, deputaţii:

• salută propunerea de majorare a bugetului pentru programele Horizon 2020 (cercetare), Facilitatea Connecting Europe/Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) (infrastructură) şi Erasmus+ (educaţie);
• regretă că importanţa şi urgenţa chestiunii migraţiei şi a crizei refugiaţilor „nu este în concordanță cu reducerile semnificative” a fondurilor şi programelor dedicate;
• iau act cu satisfacție de inițiativele UE în domeniul cercetării legate de apărare, care „vor contribui la realizarea unor economii de scară în sector”, dar care „ar trebui să fie finanțate din fonduri suplimentare și nu ar trebui să fie în detrimentul programelor existente”.

Siegfried Mureşan, raportorul pentru bugetul UE, a declarat: „În cea ce privește creșterea economică şi locurile de muncă, dorim să utilizăm resursele limitate ale bugetului UE pentru a ne face economia mai puternică şi mai competitivă, deci, dorim consolidarea inovării, infrastructuri, IMM-urilor şi a programului Erasmus+, pentru că acest lucru sprijină, de asemenea, mobilitatea forţei de muncă în Europa, sprijină tinerii. A doua prioritate, securitatea şi siguranța cetățenilor, este importantă pentru că nu poate fi vorba de creștere şi de locuri de muncă fără siguranță. Dacă oamenii nu se simt în siguranță în Europa, atunci nu există nici mobilitate, nici investiții. Pentru a îndeplini acest obiectiv, am dorit să vedem întărite agențiile UE care au responsabilități în domeniul justiției şi afacerilor interne. Parlamentul European nu va accepta reduceri automate ale tuturor liniilor bugetare – ale tuturor rubricilor bugetare – aşa cum a făcut Consiliul în ultimii ani”.

Etapele următoare

Consiliul îşi va prezenta în curând poziția sa informală şi pe 13 iulie vor avea loc primele discuții între cele trei instituții europene: Parlamentul şi Consiliul – cele două instituții cu autoritate bugetară – şi Comisia Europeană. Discuțiile se reiau în septembrie, pentru a se ajunge la un acord înainte de finalul anului. Parlamentul şi-a adoptat priorităţile pentru bugetul UE pentru 2018 pe 15 martie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri