Caută
Close this search box.

Sculptura de 600 de ani, de pe mormântul regelui Carol al V-lea al Franței, vândută cu 10 milioane de euro

O sculptură din marmură reprezentând doi lei, realizată în secolul al XIV-lea pentru a împodobi mormântul regelui Carol al V-lea al Franței, a fost vândută joi la Londra pentru suma de peste de 9,3 milioane de lire sterline (10 milioane euro), a anunțat casa de licitații Christie’s, citată de AFP.

Lucrarea, sculptată între anii 1364 și 1366, a fost comandată artistului francez André Beauneveu de către regele Carol al V-lea (1338-1380) la scurt timp după urcarea sa pe tronul Franței, pentru mormântul său din abația Saint-Denis.

Sculptura a fost ulterior cumpărată în 1802 de aristocratul britanic Thomas Neave.

Carol al V-lea i-a cerut lui André Beauneveu realizarea a patru morminte de familie. Mormântul regelui a fost profanat patru secole mai târziu de către revoluționari, în 1793. Ulterior, sculptura funerară înfățișându-l pe rege culcat a fost restituită bazilicii Saint-Denis, însă leii care o împodobeau nu.

Nimeni nu știe cum au fost separați leii de sculptura funerară. Se știe doar că aceștia au fost achiziționați în 1802 de Thomas Neave, în timpul unui vizite la Paris, în scurta perioadă din timpul războaielor napoleoniene în care englezii puteau călători în Franța.

Reapariția acestui element funerar — cunoscut până acum istoricilor artei doar prin intermediul unei gravuri din secolul al XVIII-lea — reprezintă „o re-descoperire remarcabilă”, potrivit casei de licitații Christie’s.

Foto: christies.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri