Caută
Close this search box.

Buda, avertisment pentru „țeparii“ de pe piața muncii

În cadrul ultimei ședințe plenare a Parlamentului European au fost supuse la vot o serie de rapoarte printre care și raportul care vizează condițiile de muncă și locurile de muncă cu contracte precare.

Formele atipice de ocupare a forței de muncă sunt în mod evident în creștere în Uniunea Europeană. Numărul lucrătorilor cu contracte de muncă pe durată determinată și cu fracțiune de normă, adesea involuntare, a crescut considerabil în Uniunea Europeană în ultimii 15 ani. Noile provocări, cum ar fi digitalizarea, cu care se confruntă atât lucrătorii, cât și angajatorii, au drept rezultat o transformare radicală a muncii, ducând la o prevalență tot mai mare a formelor atipice de ocupare a forței de muncă, o tendință care se așteaptă să continue neîntrerupt, cu excepția cazului în care dispozițiile noului cadru de reglementare sunt puse în aplicare.

Din acest motiv, Comisia și statele membre trebuie să asigure condiții decente de muncă în cadrul noilor locuri de muncă generate de digitalizare. „Condițiile precare de muncă au un impact pe termen lung în ceea ce privește protecția socială și pensiile, expunând lucrătorii unui risc mai mare de sărăcie și de deteriorare a drepturilor lor fundamentale. Am votat în favoarea acestui raport considerând că este extrem de important să se asigure că toți lucrătorii beneficiază de protecție socială și de protecția în temeiul unor acorduri colective și prin drepturile de negociere colectivă. Comisia și statele membre trebuie să asigure o protecție eficace la locul de muncă și să introducă politici cuprinzătoare destinate să reducă și să elimine progresiv formele nesigure de ocupare a forței de muncă din toate sectoarele din statele Uniunii“, a declarat europarlamentarul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri