Caută
Close this search box.

Comitetul Nobel: China are o grea răspundere pentru moartea disidentului Liu Xiaobo, primul laureat care moare privat de liberate de la naziști încoace

Guvernul chinez are o grea răspundere pentru moartea disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat joi Berit Reiss-Anderssen, președinta Comitetului Nobel, care acordă premiul, relatează Reuters.

”Considerăm că este profund tulburător faptul că Liu Xiaobo nu a fost transferat într-o unitate în care putea primi tratament medical adecvat înainte de a ajunge în faza terminală a bolii”, a menționat Berit Reiss-Anderssen.

”Guvernul chinez are o grea responsabilitate pentru această moarte prematură”, a scris ea într-un mesaj transmis prin email.

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit, au anunțat joi autoritățile locale.

Opozantul de 61 de ani a fost eliberat condiționat și spitalizat după ce a fost diagnosticat în mai cu un cancer de ficat în fază terminală. Înainte de aceasta, el a stat opt ani în detenție, condamnat pentru ”subversiune”.

Beijingul s-a opus plecării sale în străinătate pentru tratament și a afirmat că starea lui interzicea orice deplasare, contrar a ceea ce spuseseră doi medici occidentali care au primit permisiunea de a-l vizita.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de naziști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri