Caută
Close this search box.

Unde s-a creat unul dintre cele mai mare sanctuare marine din lume

Insulele Cook au creat unul dintre cele mai mari sanctuare marine din lume, care va proteja o porțiune din Pacific de trei ori cât suprafața Franței, relatează vineri AFP.

Parlamentul din arhipelag a votat joi seară o lege care dă naștere acestei zone vaste de protecție de 1,9 milioane kmp, informează Agerpres.

Militantul ecologist Kevin Iro (foto), primul care a propus înființarea zonei în urmă cu peste cinci ani, a vorbit despre o zi istorică care va contribui la conservarea oceanului pentru generațiile viitoare.

„Este un moment istoric, în special pentru că toată lumea a susținut propunerea, inclusiv liderii tradiționali care au fost în prima linie a acestei inițiative”, a declarat el.

Insulele Cook au peste 10.000 de locuitori și cele 15 insule ale sale acoperă o suprafață totală cumulată de 236 kmp.

Însă poziția lor izolată în Pacific, aproape la jumătatea drumul între Noua Zeelandă și Hawaii, înseamnă că zona lor maritimă exclusivă este imensă.

Ideea nu este de a interzice strict orice activitate de pescuit sau minieră în acest sanctuar marin, numit Marae Moana, ci de a face în așa fel încât acestea să se realizeze de manieră durabilă.

Totuși, sanctuarul va include o zonă de 320.000 kmp unde pescuitul va fi interzis cu rigurozitate.

Prim-ministrul insulelor Cook, Henry Puna, a declarat că acest sanctuar ar urma să arate întregii lumi calea pentru ceea ce ar trebui să fie gestiunea oceanelor.

„Am avut împreună o viziune constând în a face din mica noastră țară destinația turistică cea mai verde din lume”, a declarat el în parlament, potrivit Cook Islands News.

„Noi recunoaștem că obținem ceva de pe urma oceanului, în termeni de pescuit, turism și bogăție a fondului marin, dar el ne asigură și un aer pur, apă curată și hrană”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri