Caută
Close this search box.

Victor Negrescu şi-a prezentat bilanţul de euroales. Cum a reuşit să atragă de unul singur 9,3 milioane de euro

Cel mai tânăr reprezentant al României în Parlamentul European, Victor Negrescu (32 de ani), a fost nevoit să renunțe la mandatul de euroales ca să poată prelua portofoliul de ministru delegat al Afacerilor Europene în Guvernul României.

La noi în țară, miniștrii pot fi simultan și membri ai Parlamentului României, însă la Bruxelles acest lucru nu este posibil. Negrescu și-a început în forță mandatul de ministru, iar acum și-a publicat și bilanțul celor trei ani de activitate în calitate de europarlamentar. Nu vom comenta prea mult pe seama realizărilor sale de la Bruxelles și Strasbourg, întrucât considerăm că cifrele vorbesc suficient şi dovedesc că Victor Negrescu nu e un novice în materie de afaceri europene, în ciuda vârstei.

Jos pălăria pentru proiectele pilot pe care le-a gândit şi pus în practică, cu ajutorul instituţiilor europene, în valoare de peste 9,3 milioane de euro. 5,5 milioane de euro pentru industria și cercetarea românească, 2,8 milioane pentru dezvoltarea sectorului IT și 1 milion de euro pentru creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural!  “În ultimii trei ani am învățat foarte multe, am cunoscut oameni extraordinari și am căutat să promovez cât mai bine România, să arăt partea frumoasă dar mai ales potențialul nostru uman. Cred în continuare că prin muncă, dialog și implicare poți muta munții și că nimic nu ne împiedică să fim o voce la nivel european. Le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit în activitatea mea de europarlamentar, colegilor mei europarlamentari, prietenilor mei din echipa cabinetului și tuturor militanților PES și PSD. Acest raport de activitate este rezultatul unui efort de echipă. Sper să mă fi ridicat la nivelul așteptărilor dumneavoastră. Acum pornim pe alt drum…”, a comentat Negrescu.

Iată şi priorităţile lui Victor Negrescu ca ministru delegat pentru Afaceri Europene

Suntem la zi cu toate documentele legate de domeniul afacerilor europene. Am reușit să reluăm tot procesul legat de mai multe elemente. Mă refer aici la grupul de lucru privind Brexit, la depunerea în timp util a dosarului privind candidatura pentru Agenția Europeană a Medicamentului, proiect coordonat de Ministerul Sănătății.

Rolul țării noastre în Uniunea Europeană este o prioritate pentru actuala guvernare, fapt ce a reieșit îi în urma vizitei premierului Mihai Tudose la Bruxelles, la care am avut plăcerea să particip. Toate întâlnirile cu înalții oficiali ai Uniunii Europene au avut efectul scontat. România își respectă toate angajamentele asumate anterior.

Totodată, modul de relaționare cu instituțiile europene va fi îmbunătățit. Mă refer la un plus de seriozitate, un plus de pragmatism. În acest sens, coordonarea între instituții este prioritară, pentru ca România să aibă o poziționare clară în raport cu partenerii europeni. Efortul nostru este de a clădi acest echilibru și consens instituțional și politic în problematica afacerilor europene. Vom crea o platformă de consultare publică în vederea pregătirii pentru exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Toată lumea trebuie să fie implicată în acest proces. Atât autoritățile statului, cât și actori ai societății civile. Toți cetățenii României să simtă într-adevăr că această președinție este președinția lor, nu a unora sau a altora!

Cine este Victor Negrescu?

Victor Negrescu este ministru delegat pentru Afaceri Europene de la 27 iunie 2017. Este membru al Partidului Social Democrat, președintele-coordonator național al PES activists România, iar între iunie 2014 și iunie 2017 a fost membru al Parlamentului European.
Victor Negrescu a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European şi a fost membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie.

Victor Negrescu este primul europarlamentar român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de 1 milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în miciile orașe.

În total, europarlamentarul român a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro. Dintre acestea, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească, iar 7,3 milioane de euro sunt axate pe dezvoltarea sectorului digital (IT&C). De altfel accesarea fondurilor europene a fost permanent o prioritate pentru Victor Negrescu, care a realizat primul portal de informare privind granturile disponibile la nivelul Comisiei Europene. Platforma GranturiEuropene.ro permite oricărui potențial beneficiar din România să afle mai multe despre cele aproximativ 24 de miliarde de euro accesibile prin competițiile și apelurile de proiecte organizate la nivel european. Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult” semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.

Experiență profesională
Victor Negrescu a început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând în paralel cu prestigioasa revistă Le Monde diplomatique și revista Regard.
În paralel, acesta a dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1000 de tineri pasionați de cultura franceză, alături de care a sprijinit organizarea în România a Summit-ului Francofoniei. Din 2009, Victor Negrescu și-a început cariera universitară, mai întăi în cadrul Universității Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În cadrul SNSPA a dezvoltat Masterul în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și centrul de cercetare Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

Victor Negrescu a mai lucrat în acest interval în calitate de consilier al secretarului Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și vicepreședintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlățean, dar și în calitate de consilier la Ministerul Energiei. Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale de succes în domeniul resurselor umane și comunicării online, Victor Negrescu a făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din managementul din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, acesta a contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2.000 de angajați.

Educație și formare
Victor Negrescu a terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), «Victor Duruy» Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Este licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble.

Doctoratul în științe politice și afaceri europene îl obține în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Brugges.

Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 obține un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris.
Activitate politică
Victor Negrescu este în politică de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România. A ocupat pe rând funcțiile de Vicepreședinte PSD sector 3/ Purtător de cuvânt, Președinte PSD Alba Iulia, președinte-coordonator național PES Activists România.

Din 2007 coordonează activitatea PES Activists România în calitate de președinte. PES Activists România este o structură compusă din peste 10.000 de membri și simpatizanți PSD de toate vârstele interesați în politica europeană. Începând cu anul 2015 a inițiat împreună cu un grup de intelectuali de stânga Fundația Stânga Democratică.

În anul 2015, a fost ales vicepreședinte al Partidului Social Democrat cu 3.162 de voturi. El a devenit astfel cel mai tânăr vicepreședinte al principalei formațiuni politice de stânga din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri