Caută
Close this search box.

La Fukushima se vor arunca 777.000 de tone de apă contaminată în Pacific

TEPCO, operatorul centralei de la Fukushima, care se ocupă, de asemenea, și de operațiunea de curățire a amplasamentului industrial, vrea să arunce în Oceanul Pacific circa 580 de butoaie pline cu apă radioactivă.

Este vorba despre butoaiele în care a fost depozitată apa folosită pentru răcirea reactoarelor avariate din centrala nucleară, relatează The Independent. Apa din recipiente – 777.000 de tone – este contaminată cu tritiu, un izotop greu și radioactiv al hidrogenului.

Vestea a provocat furia localnicilor, mai notează sursa citată.

„Decizia a fost deja luată”, a declarat Takashi Kawamura, președintele TEPCO, informează Japan Times.

Totuși, TEPCO are nevoie de o hotărâre finală a Guvernului japonez înainte de a deversa tonele de apă contaminată.

„Nu putem continua dacă nu avem sprijinul statului”, a subliniat Kawamura.

Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia susține poziția TEPCO. „Un opertator care nu are voința necesară să ia o asemenea inițiativă, nu are nici dreptul să reia funcționarea reactoarelor nucleare”, a afirmat Shunichi Tanaka, directorul Autorității de Reglementare Nucleară.

Pescarii locali se tem că decizia TEPCO le va afecta mijloacele de trai. „Eliberarea tritiului în ocean va crea un nou val de zvonuri neîntemeiate, care vor zădărnici eforturile noastre”, a spus Kanji Tachiya, șeful unei cooperative locale de pescari.

De cealaltă parte, Shunichi Tanaka, a garantat că tritiul prezintă un „pericol redus” pentru oameni, dacă nu sunt expuși la cantități mari. Directorul Autorității de Reglementare Nucleară a precizat că substanța chimică este „atât de slabă radioactiv, încât nu va pătrunde printr-un ambalaj de plastic”.

Simon Boxall, un specialist în oceanografie al Universității din South Hampton, declara pentru The Guardian în 2016: „În linii mari, dacă vor ajunge să arunce materialul în Pacific, acesta va avea un efect minim la scara bazinului oceanic”.

Activiștii de mediu consideră, însă, că deversarea apei contaminate ar putea constitui un precedent periculos. „Ei spun că totul va fi în deplină siguranță, deoarece oceanul estea prea mare, iar substanța se va dilua. Dar asta stabilește un precedent care poate fi copiat, permițând, în esență, oricui să se debaraseze de deșeuri nucleare în mările noastre”, a semnalat Aileen Mioko-Smith, de la Green Action Japan.

Operațiunea de curățare a consecințelor nucleare ale dezastrului de la Fukushima din 2011 se ridică la cifra de 20 de miliarde de dolari.

La finele lunii iunie, trei foști directori ai companiei TEPCO au fost trimiși în judecată: ex-președintele Tsunehisa Katsumata (77 de ani) și vicepreședinții Sakae Katsumata (66 de ani) și Ichiro Takekuro (71 de ani).

Toți trei au pledat nevinovat. Aceștia sunt acuzați de neglijență profesională, care ar fi dus la moartea a mai mult de 40 de pacienți evacuați dintr-un spital din apropierea centralei nucleare. Dacă vor fi găsiți vinovați, foștii directori ar putea primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Procesul în cauză este primul și singurul, de până acum, care aduce acuzații penale legate de dezastrul nuclear de la Fukushima.

Accidentul de la Fukushima, provocat de un cutremur care a dezlănțuit un tsumami, a fost cel mai mare hazard nuclear din lume după dezastrul de la Cernobîl, din 1986.

Cutremurul și tsunami-ul au lăsat în urmă 18.500 de persoane decedate și dispărute, precum și suprafețe mari nelocuibile, iar circa 80.000 de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri