Caută
Close this search box.

Ce se întâmplă cu trupurile teroriștilor care au atacat Europa și stau luni întregi la morgă, înainte de a fi înhumate

Cadavrele teroriștilor care au comis atacuri în țări europene pot fi depozitate luni întregi la morgă, înainte de a fi înhumate, așa cum s-a întâmplat cu resturile pământești ale lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, tunisianul radicalizat care a intrat anul trecut, la 14 iulie, cu camionul în oamenii care asistau pe celebrul bulevard Promenade des Anglais din Nisa la focurile de artificii de Ziua Națională a Franței, ucigând 86 de oameni și rănind peste 400, relatează cotidianul spaniol La Vanguardia, preluat de Agerpres.

De atunci, cadavrul său a fost depozitat aproape 12 luni într-o morgă a serviciilor de medicină legală din orașul Nisa și abia la 30 iunie a fost repatriat serviciului de medicină legală de pe lângă spitalul Charles-Nicholle din Tunis. Aici va fi — sau a fost — înhumat de familie într-o ceremonie în satul său natal, M’saken, din estul țării, într-un loc care ‘nu va fi făcut public și care va rămâne anonim’, potrivit procurorului din Nisa, Jean-Michel Pretre. De altfel, înhumarea teroriștilor provoacă o adevărată controversă: după un atentat atât de tragic, teroristul trebuie înhumat în același loc cu victimele sale? În Europa nu există un răspuns comun, notează La Vanguardia, care dă exemplu chiar Nisa, unde, în timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative, un candidat a protestat vehement la ideea că Lahouaiej Bouhlel ar putea fi înhumat într-un cimitir local.

Amedy Coulibaly, teroristul care a luat ostatici într-un magazin evreiesc după atacul de la Charlie Hebdo din ianuarie 2015, a trebuit să fie înhumat în Thiais, la Paris, deoarece Mali, țara sa natală, a blocat în ultimul moment repatrierea cadavrului pe care nu a dorit să-l înhumeze nici municipalitatea din Fontenay-aux-Roses, din Franța, unde locuia teroristul.

SUA l-au aruncat în mare pe Ossama Ben Laden, liderul rețelei teroriste Al Qaida. Tamerlan Țarnaev, unul dintre autorii atacului cu bombă de la maratonul din Boston, din 2013, a fost înhumat în secret într-un cimitir din Virginia, după ce Massachusetts și alte state au refuzat s-o facă. Toate aceste situații vin în contradicție cu tradiția islamică ce prevede înhumarea la 24 de ore după deces.

În cazul teroriștilor, majoritatea primarilor se opun înhumării și, dacă sunt obligați, o fac aproape întotdeauna în deplin anonimat pentru a evita ca mormântul să devină țintă a profanărilor sau a pelerinajelor. ‘Nu vreau să-i transform în martiri pentru anumiți oameni’, a declarat la vremea respectivă primarul din Reims, Arnaud Robinet, când a fost înhumat în orașul său Said Kouachi, unul dintre teroriștii de la Charlie Hebdo. Fratele lui, Sherif, a fost îngropat noaptea la Gennevilliers.

Înhumarea lui Mohamed Merad, care în 2012 a ucis șapte persoane la Toulouse și Montauban, a provocat o controversă de proporții și a fost anulată în două rânduri. Inițial, Merad urma să fie repatriat în Algeria, țara de origine a părinților săi, deoarece mama lui se tema că mormântul fiului ei va fi profanat în Franța. În cele din urmă, când totul era pregătit — documentele administrative, biletul de avion pentru Air Algerie, un mormânt pregătit în cimitirul din Souagui — Algerul s-a opus pe ultima sută de metri, iar Merad a trebuit înhumat în zona musulmană a cimitirului din Cornebarrieu, la periferia orașului Toulouse, sub pază întărită. Un elicopter a survolat cimitirul și cei circa 40 de oameni care au participat la ceremonie au fost verificați de forțele de ordine.

‘Astfel de indivizi nu trebuie să beneficieze de o înmormântare musulmană’, apreciază imamul de la moscheea centrală din Manchester, Irfan Chisti. ‘Textele (religioase) împiedică înhumarea celor care au comis crime atât de grave’, spune el. Potrivit tradiției islamice, asasinatul este un păcat grav, iar experții încă nu se pun de acord dacă trebuie sau nu să existe o ceremonie religioasă în cazul sinucigașilor: majoritatea cred că nu, dar sunt unii care consideră că apropiații persoanei care s-a sinucis au dreptul la o formă de consolare. Chisti, la fel ca restul comunității musulmane din Manchester, s-a opus înhumării într-un cimitir local a lui Salman Abedi, care a ucis în mai anul curent 22 de persoane la un concert al cântăreței americane de muzică pop Ariana Grande. Prin urmare, cadavrul lui Abedi se află în continuare la morga unui spital din nordul orașului, până când autoritățile se vor decide ce vor face cu el.

Un răspuns

  1. Mila crestineasca ar trebui sa ii lasam sa isi gaseasca linistea in pamant, indiferent de tipul inmormantarii. Niste morminte anonime intr-un cimitir s-ar gasi. Extremismul lor au generat alti extremisti din partea adversa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri