Caută
Close this search box.

Daniel Buda: „Guvernul PSD acceptă ca România să fie groapa de gunoi a Europei!“

Dezvăluirile privind calitatea mai slabă a unor produse comercializate de unele mărci în țările est-europene ale Uniunii Europene față de produsele similare pe care aceleași mărci le vând în țările din vest evoluează încet, dar sigur, către un scandal internațional de proporţii.

În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest. O cercetare coordonată de eurodeputata cehă Olga Sehnalova a relevat că aproximativ o treime dintre produsele comercializate în Cehia au o calitate inferioară celor similare comercializate de aceleași companii în Germania. Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel anul acesta, pe 14 martie, la încetarea discriminării și a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, și Ombudsmanului European, Emily O’Reilly.

Prim-miniștrii din țările membre ale Grupului de la Vișegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Ungaria) l-au autorizat pe omologul lor slovac Robert Fico să discute joi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre reclamațiile legate de calitatea inferioară a produselor alimentare distribuite de companii occidentale în regiunea lor.  Deşi situaţia din România este similară cu cea din ţările vecine, autorităţile tac mâlc.

Din fericire, consumatorii se pot baza pe vocea euroalesului Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, singurul care a urmărit subiectul încă de la început şi care a făcut demersuri peste demersuri la Bruxelles şi Strasbourg pentru reglementarea situaţiei. “Standardele duble de calitate, o problemă ignorată de Guvernul PSD, care acceptă astfel ca România să devină mai departe o groapă de gunoi a Europei! În timp ce liderii statelor Grupului de la Vişegrad, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia, au depus numeroase eforturi care să ateste faptul că anumiţi producători comercializează în statele din Europa de Est alimente cu o calitate inferioară faţă de alimentele comercializate în Europa de Vest şi vor dezbate zilele viitoare această problemă cu reprezentanţii Comisiei Europene, în România acest subiect nu mai reprezintă, din păcate, o prioritate pentru Guvernul PSD.

Ministrul Agriculturii precum şi alţi oficiali care ar trebui să fie implicaţi în acest proces de evaluare preferă doar să anunțe că «vom face, vom drege», sfidând în continuare și manifestând un dispreţ profund faţă de toţi cetăţenii români cărora li se interzice dreptul de a cunoaşte ce consumă şi dacă sunt sau nu cetăţeni de mâna a doua în UE. Le solicit public premierului României, domnului Mihai Tudose şi ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să își unească eforturile cu cei din grupul de la Vișegrad în această problemă extrem de spinoasă și să facă demersurile care se impun la Comisia Europeană în vederea modificării legislației existente astfel încât să se evite astfel standardele duble de calitate. În lipsa oricăror eforturi în acest sens, actualul Guvern acceptă ca România să devină groapa de gunoi a Europei cu consecințe incomensurabile asupra vieții cetățenilor români dar și asupra industriei alimentare și a fermierilor din România care au parte de o concurență profund neloială!”, ne-a declarat europarlamentarul.

Studiul InfoCons care confirmă proporţiile dezastrului

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România și aceleași produse comercializate în alte țări. În urma studiului au fost identificate două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta Portocale – Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale și Milka Ciocolata cu lapte.

Fanta Portocale

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din 3 țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe: România: minim 5% suc de portocale, din concentrat. Marea Britanie: 3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din concentrat (5.4%). Spania: 8% suc de portocale, din concentrat. O altă diferență sesizata este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în Spania 10 aditivi. Specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop ne avertizează cu privire la E-urile regăsite în aceste produse: „Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că în Anglia și Spania găsim specificația: „conține o sursă de fenilalanină”. Fenilalanina este un aminoacid care se află în compoziția îndulcitorului aspartam. Există o afecțiune genetică numită fenilcetonurie care reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecțiune gravă care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu. De aceea, produsele care conțin această substanță trebuie să aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens.” Pe de altă parte, observăm că raportul este inversat în ceea ce privește conținutul de carbohidrați (zahăr) și cel de calorii.

„După cum puteți vedea pe etichetă, are 0 nutrienți, adică 0 proteine, 0 grăsimi bune, 0 carbohidrați buni. Singura sursă de carbohidrați este din zaharuri simple. Aceste zaharuri au fost cândva carbohidrați complecși, benefici pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceștia fibrele alimentare, vitaminele și mineralele și astfel au rămas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte ușor sub formă de grăsime, determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (a zahărului din sânge), influențând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot crește senzația de foame. Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El nu numai că aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumă din rezervele de vitamine și minerale ale organismului. Așadar, pe lângă faptul că Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai și consumă din cantitatea de vitamine și minerale pe care o avem în corp”, au completat specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop.

Milka Ciocolată cu lapte

În ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în urma analizei produselor din 2 țări, principala diferență pe care o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din România, a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, „unt de cacao”. Recomandăm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor. Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g. Făcând diferenta, reiese un conținut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de produsul echivalent din Spania (12g/100g). Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în România).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri