Caută
Close this search box.

Ferdinand I, călare pe calul sperios, în Piața Victoriei

Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, Municipalitatea va inaugura mai multe monumente de for public printre care monumentul ”General H. M. Berthelot”, monumentul ”Ferdinand I”, care va fi amplasat în Piata Victoriei, precum și monumentul ”I.C. Bratianu”, în Piața Universității.

O fotografie din 1941

 

Proiectul ”Ferdinand I” este unul mai vechi și există deja un plan pentru model și amplasament.

Statuia în perioada interbelică….                Ferdianand I, în propunere actuală

 

În București a existat cândva, vreme de 10 ani, o statuie ecvestră turnată în bronz a Regelui Ferdinand. Celebrul sculptor croat Ivan Mestrovic realizase un ansamblu monumental în 1937, fiind însă distrus de către comuniști în 1948. Se afla amplasat la rondul I de pe Soseaua Kiseleff, aproape de Biserica Mavrogheni.

Specialiștii spun că propunerea statuii Regelui Ferdinand din 2010 este net inferioară din punct de vedere artistic față de statuia distrusă de comuniști.

În cazul originalului, atitudinea calului, pe cale să faca un pas, metaforic, aluzie la Marea Unire de la 1918 și modernizarea statului român, privea cu încredere în viitor.

În cazul proprunerii actuale, grandoarea este transformata în altceva, calul pare că se opintește – parcă i-ar fi frică de ceva.

În fine, PMB va organiza, de asemenea, o serie de evenimente pentru această sărbătoare, precum ”Luna Bucureștilor”, un proiect care presupune o lună de evenimente artistice, expoziții, concerte, târguri, tururi speciale în cladiri de patrimoniu.

Teatrul Dramaturgilor România va organiza ”Unirea în destine individualiste”, un concurs național de dramaturgie românească, competiție care se adresează dramaturgilor, debutanți sau consacrați.

Un alt obiectiv este realizarea ”Pieței Centenarului”, prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, în Piața Arcului de Triumf, a unor expoziții lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri