Caută
Close this search box.

Ajutoare de până la 15.000 de euro pentru fermierii afectaţi de grindină sau secetă

fermieri

În cursul acestei săptămâni au fost înregistrate averse torențiale în Nord-Vestul țării, cu precădere în județele Bihor și Sălaj. Temperaturile extrem de scăzute pentru această perioadă coroborate cu căderile de grindină în satele din aceste județe au condus la pierderi semnificative pentru agricultorii români.

Culturile au fost afectate iremediabil, agricultorii fiind în imposibilitatea de a-și fructifica recolta sau de a-și recupera investițiile realizate. În aproximativ 20 de minute, culturile au fost distruse în totalitate din cauza căderilor puternice de grindină. Impactul acestor intemperii are un efect nefast și asupra pomiculturii. Astfel, reprezentanți ai asociațiilor pomicole atrag atenția asupra pierderilor alarmante ale plantațiilor pomicole.

De asemenea, au fost semnalate pagube materiale, locuințele și autovehiculele sătenilor fiind grav afectate de acest fenomen meteorologic neobișnuit pentru acest sezon. Situaţia nu l-a lăsat indiferent pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Într-o corespondență purtată pe această temă cu Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, acesta i-a transmis faptul că, în temeiul Regulamentului privind dezvoltarea rurală Nr. 1305/2013, statele membre au posibilitatea de a sprijini, prin programele lor de dezvoltare rurală, investiții destinate refacerii potențialului de producție agricolă afectat de fenomene climatice nefavorabile (articolul 18) sau au la dispoziție un set de instrumente pentru gestionarea riscurilor care includ, de asemenea, fonduri mutuale (articolele 36-39).

“În plus, statele membre pot avea în vedere acordarea de ajutoare de stat pentru a compensa (până la 90%) din pagubele cauzate de un fenomen climatic nefavorabil, în coformitate cu Regulementul UE Nr 702/2014 sau cu orientările pentru sectoarele agricol și forestier. Ca alternativă, statele membre pot acorda ajutoare de minimis de până la 15.000 Euro per fermier, pe o perioadă de 3 ani fiscali, conform Regulamentului UE Nr 1408/2013. Îi solicit public ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să uzeze de urgență de măsurile existente de sprijin pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă și grindină! Iată că soluții există, mai este nevoie doar de voință și decizie din partea ministrului Daea, pentru ca fermierii să poată beneficia de sprijin în vederea diminuării prejudiciilor suferite ca urmare a intemperiilor. Este așadar absolut necesar ca autorităţile naţionale să ia problema în mâini şi să acţioneze de urgenţă pentru a ajuta fermierii să îşi salveze, pe cât se poate, culturile!”, a explicat europarlamentarul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri