Delifinii din Marea Neagră sunt în pericol major, mamiferele unice de la noi fiind pe cale de dispariție în fiecare zi.

În ultima lună au fost găsiți morți pe litoral 38 de delfini iar specialiștii spun că de vină sunt pescarii şi braconierii care pun plase în care delfinii se încurcă. Cel ma grav este că nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acest lucru.

Aproape în fiecare zi un delfin moare pe plajele litoralului românesc. Luna iunie a marcat recordul negativ al acestui an: au murit 22 de defini, potrivit Digi24.

Marian Paiu – coordonator Mare Nostrum a declarat: „Avem deja 16 cazuri, ceea ce e alarmant, singurul an în care s-a mai întâmplat o situaţie de genul acesta a fost 2012 când, până pe 10 iulie, 11 iulie aveam deja peste 100 de cazuri de delfini eşuaţi pe litoralul românesc. Suntem abia la numărul 84 sperăm să rămânem oarecum aici.”

Cei mai mulţi delfini eşuaţi au fost găsiţi pe plajele dintre Năvodari şI Mamaia. Luna aceasta a fost înregistrat şi primul caz de eşuare în masă. Au fost descoperite opt exemplare pe o plajă din Năvodari.

Tania Zaharia – director ştiinţific Institutul de Cercetări Marine a declarat: „Peştele rămâne încurcat în setcă, delfinul vine ca la piaţă, să se servească. Uneori se încurcă în aceste plase nu mai pot ajunge la suprafaţă să respire şi mor înecaţi, pescarul vine, găseşte peştele, pe care şi-l aduce la mal, de delfin nu are nevoie, îl scoate din plasă şi îl aruncă.”

Experţii spun că delfinii ar putea fi salvaţi cu ajutorul unor dispozitive ce emit sunete care-i alungă, numai că pescarii nu au încerdere în aceste aparate.

Marian Paiu – coordonator Mare Nostrum: „Se tem că ar putea să sperie peştele şiatunci peştele să nu mai vină, dar este demonstrat ştiintific că ele sunt perceptibile doar în spectrul audio al delfinilor.”

Şi mai grav este că, potrivit legii, delfinii sunt captură accidentală, iar pescarii nu pot fi amendaţi. Nici măcar braconierii nu păţesc nimic. Turiştii, dar şi localnicii, sunt rugaţi să sune la orice oră specialiştii de la Mare Nostrum pentru a le spune unde au văzut delfini.

491 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =