Caută
Close this search box.

Ambasada SUA la Chișinău dezaprobă sistemul electoral mixt

Ambasada Statelor Unite de la Chişinău s-a arătat dezamăgită de adoptarea în lectură finală a modificării sistemului electoral, prin introducerea votului mixt, scrie Deschide.md.

”Statele Unite îşi arată dezamăgirea în legătură cu decizia Parlamentului şi Guvernului R. Moldova de a neglija cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE cu privire la schimbarea sistemului electoral. Adoptarea noului sistem pune la îndoială obiectivul declarat al guvernării de a asigura un viitor european democratic pentru cetăţenii moldoveni”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA de la Chişinău.

De asemenea, reprezentanţii ambasadei americană precizează că vor colabora ”cu toate părţile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul european” în prezent pentru Republica Moldova.

Parlamentul de la Chișinău, cu votul a 74 de deputați, a votat joi, 20 iulie, în lectura finală modificarea sistemului electoral prin trecerea de la sistemul proporțional la cel mixt.

Prin modificările operate la Codul Electoral, 50 de membri ai Parlamentului vor fi selectați prin reprezentare proporțională, iar alți 51 – prin vot uninominal în circumscripții. Circumscripțiile vor fi formate de către o comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu un an înainte de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri