Caută
Close this search box.

Anual, în penitenciare se înregistrează 2.900 de agresiuni, inclusiv sexuale

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a postat pe site-ul propriu proiectul de Ordonanță de Guvern prin care sunt blocate concursurile de ocupare a funcțiilor vacante în sectorul public. Acest lucru este un dezastru pentru penitenciare, atenționează Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penintenciarelor (FSANP).
”Având în vedere că Guvernul Romaniei s-a angajat, la insistentele CEDO, să modernizeze sistemul penitenciar, aprobând în acest sens un Calendar de măsuri pentru perioada 2016 – 2023 a căror valoare estimată este de 838,45 milioane euro și care includ angajarea în plus a unui număr de 5.847 de ofițeri și agenți de penitenciare, solicităm exceptarea sistemului administrației penitenciare de la aplicarea proiectului de ordonanță susamintit”, spune FSANP.
Concret, sindicatele cer modificarea art. 7 alin. 1 din proiectul de ordonanță în sensul includerii la excepții și a posturilor vacante din cadrul sistemului administrației penitenciare.
Lipsește 39% din persoanl

FSANP atrage atenția că de la 1 ianuarie 2016 și până în prezent un angajat din șase a părăsit sistemul penitenciar, 2.340 de funcții vacantându-se prin pensionare. Procentul de încadrare raportat la nuărul de posturi aprobate (15.041) este de 82%, iar raportat la numărul de posturi necesare, conform standardelor pentru penitenciare (20.102), acesta este de 61% la momentul actual.

De asemenea, sindicaliștii spun că pentru a îndeplini conditionalitățile CEDO – ulterior exprimate prin Decizia-pilot pronunțată la 25 aprilie 2017 împotriva României – în perioada următoare, sistemul penitenciar trebuie înființeze noi locuri de cazare (10.895) și să angajeze personal suplimentar (5.847 conform estimărilor guvernamentale) pentru a asigura paza, supravegherea, însoțirea, escorta, educația, asistența psiho-socială precum și serviciile de suport.

Deținuții sunt eliberați mai devreme pe motiv că închisorile nu sunt bune

”La această dată se află în diferite etape de concurs un număr de aproximativ 900 de posturi, iar un blocaj ar genera sincope majore. Cea mai recentă statistică indică un numar de aproximativ 700.000 de ore suplimentare la nivelul sistemului penitenciar, imposibil de recuperat prin timp liber corespunzător. În principal datorita lipsei de personal, în penitenciare se înregistrează anual peste 2.900 de evenimente negative – agresiuni fizice și sexuale, altercații între deținuți, auto-agresiuni, distrugeri de bunuri sau fapte de ultraj la adresa personalului. Reamintim că în pofida îngrijorării manifestate extrem de vocal de către politicieni până la includerea în procedura parlamentară a proiectului legii grațierii și a adoptării proiectului referitor la acordarea celor 6 zile căștig pentru detenție în condiții improprii, Guvernul nu a implementat absolut nicio măsură menită a rezolva problema condițiilor din penitenciare”, spune FSANP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri