Caută
Close this search box.

Ard pădurile în vestul Canadei: 180 de incendii și 3.000 de locuințe evacuate

Cel puțin 180 de incendii în pădurile și preriile din provincia Columbia Britanică din vestul Canadei au impus sâmbătă evacuarea a circa 3000 de locuințe și declararea stării de urgență pentru prima dată după 14 ani, relatează Reuters.

Focurile ardeau pe o rază de sute de kilometri în interiorul provinciei, unde pădurile sunt uscate, temperatura este ridicată și bate vântul. Valul de incendii a început vineri, când au fost raportate 138 de focare noi, majoritatea provocate de fulgere, în timpul unor furtuni fără precipitații.

„Starea vremii nu este favorabilă. Focul se manifestă foarte agresiv, ceea ce îngreunează abordarea directă”, a declarat John Rustad, ministrul provinciei care răspunzător de stingerea incendiilor.

Deocamdată nu s-au înregistrat victime, dar cei evacuați au lăsat în urmă animale domestice și și-au văzut locuințele și alte clădiri arzând. Unii dintre ei spun că nu li s-a dat timp suficient să își facă bagajele. Oficialitățile nu au putut estima valoarea pagubelor.

Guvernul federal de la Ottawa a oferit sâmbătă sprijin Columbiei Britanice, dar autoritățile provinciale afirmă că au deja suficiente resurse pentru combaterea incendiilor. Rustad a afirmat că așteaptă 260 de angajați din alte provincii canadiene să se alăture celor 1600 de oameni care luptă deja cu focul. Potrivit ministrului, prioritatea este siguranța populației.

Starea de urgență a fost declarată ultima dată în Columbia Britanică în august 2003, tot din cauza incendiilor din păduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri