Românul Ionuţ Cătălin Bălan, arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de fapte de terorism, avea legături cu indivizi cunoscuţi pentru apartenenţa la mişcarea pro-jihadistă din Franţa, pe care îi numea ”fraţii din Toulouse”.

Aceştia sunt în atenţia Serviciului de Securitate Internă din Franţa, iar pentru ei Bălan culegea informaţii despre bazele militare din România unde sunt dislocate forţe şi mijloace de intervenţie ale armatrei amerciane, se arată în încheierea de şedinţă de la Curtea de Apel Piteşti, care a admis propunerea DIICOT de arestare preventivă.

”Înainte de a se întoarce în Franţa, în primăvara anului 2015, inculpatul B.I.C. s-a deplasat în zona aeroportului Mihail Kogălniceanu şi a bazei militare amerciane din comuna Mihail Kogălniceanu, ambele din judeţul Constanţa, observând cu atenţie căile şi punctele de acces în cele două obiective, precum şi modalitatea în care baza militară este îngrădită şi a susţinut că baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi «un iad pe pământ»” se arată în motivarea Curţii de Apel Piteşti, potrivit News.ro.

Conform aceleiaşi surse, ”fraţii din Touluse” ai românului, respectiv cetăţeni arabi cunoscuţi în Franţa pentru că sunt radicalizaţi, erau interesaţi de cele două obiective şi îi ceruseră lui Ionuţ Cătălin Bălan să obţină informaţii despre acestea, întrucât consideră că baza americană de la Mihail Kogălniceanu este folosită ”pentru a face rău fraţilor musulmani din Orientul Mijlociu”.

În faţa completului de judecată de la Curtea de Apel Piteşti, românul suspectat de terorism a spus că este victima unei înscenări a martorului care l-a însoţit la Constanţa şi că el a mers în acest judeţ pentru a strânge fonduri în vederea construirii unei moschei la Piteşti.

”Declarantul a precizat că motivul deplasării sale la Constanţa a fost acela de a colecta fonduri pentru construirea unei moschei în Piteşti, iar Husseyn l-a transportat şi, întrucât el nu cunoştea judeţul Constanţa, l-a plimbat prin zone necunoscute, posibil şi în zona aeroportului, pentru ca apoi să declare împotriva sa”, mai precizează documentul citat.

În ceea ce priveşte faptul că a folosit mai multe conturi de Facebook prin intermediul cărora distribuia mesaje ale grupării teroriste Stat Islamic, Cătălin Bălan a susţinut în faţa magistraţilor că a ”redistribuit doar înregistrările conţinând scene de război din Siria, pentru a atrage atenţia asupra uciderii civililor, şi nu filme care înfăţişează execuţii publice”.

Ionuţ Cătălin Bălan, care îşi spune ”Ibrahim ” după ce s-a convertit la Islam, a fost arestat preventiv pe 30 iunie de Curtea de Apel Piteşti, fiind acuzat de terorism. El a contestat decizia, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe pe 13 iulie asupra contestaţiei.

23 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 3 =