Caută
Close this search box.

Catalonia, gata să-și declare independența „imediat” ce rezultatul la referendum va fi pozitiv

Regiunea autonomă Catalonia va declara independenţa faţă de Spania „imediat” ce rezultatul la referendumul din 1 octombrie va fi în favoarea acestei decizii, a anunţat marţi coaliţia de guvernare a Cataloniei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont (foto), s-a angajat să conducă regiunea Catalonia spre independenţă până în 2017 cel târziu, aşa cum şi-au exprimat dorinţa 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale din 2016, potrivit Mediafax.

„Dacă majoritatea voturilor vor fi pentru crearea unei republici catalane, evident că independenţa va trebui declarată imediat”, a declarat parlamentarul Gabriela Serra, referindu-se la o perioadă de 48 de ore de la anunţarea rezultatelor finale.

Aceste declaraţii se succed unui proiect de lege din partea coaliţiei de guvernare, care vizează extragerea regiunii nord-estice din cadrul sistemului juridic al Spaniei, în încercarea de a combate blocajele legale din partea autorităţilor de la Madrid privind organizarea unui referendum de independenţă.

Proiectul de lege va fi supus la vot în Parlamentul regional al Cataloniei, unde separatiştii deţin majoritatea, la sfârşitul lunii august. Totodată, coaliţia de guvernare nu doreşte impunerea unui prag minim de participare la referendum, pentru validarea acestuia.

Guvernul Spaniei a anunţat că acest vot este ilegal şi reprezintă o ameninţare la unitatea ţării. În luna aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la vot.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul Intern Brut (PIB) la economia Spaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri