Caută
Close this search box.

Ce ne pregăteşte Cabinetul Tudose: Condamnații penal pot fi miniștri dacă s-au reabilitat

Un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va abroga Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmând să excepteze, printr-un alt act, de la această interdicție persoanele care s-au reabilitat.

În prezent, Legea 90/ 2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului și a ministerelor stabilește că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate (…)”.

Este vorba despre un proiect al Codului Administrativ, elaborat de Ministerul Dezvoltării și supus dezbaterii publice.

După alegerile parlamentare, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Legea la Curtea Constituțională, care, deși a respins ca inadmisibilă sesizarea prin majoritatea membrilor săi, a arătat că persoanele condamnate penal pot deveni membri ai Guvernului dacă le-a expirat condamnarea, au fost reabilitate sau amnistiate, potrivit profit.ro.

Prevederea pare a fi una cu dedicație pentru Liviu Dragnea, care-și dorește să devină prim-ministru încă de când PSD a câștigat alegerile. Miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat că această prevedere nu este una specială, pentru că, oricum, în România majoritatea faptelor sunt prescriptibile, așa că o astfel de prevedere nu face altceva decât să întărească prevederile din Codul Penal.

”Proiectul de Cod Administrativ, care este un proiect de lege, nu OUG și va parcurge toată procedura de adoptare a unei legi organice. Nu ne aflăm în fața unei posibile OUG, ci în fața unui act care va parcurge procedura de legiferare normală.

Acest proiect de Cod Administrativ se află în dezbatere publică din data de 8 noiembrie 2016. Nu este un proiect elaborat de actualul Guvern. Proiectul de act normativ ține seama de nevoia reglementării, ține seama de deciziile CCR care s-au pronunțat ori se pronunță pe parcursul actului legislativ, dar și de legislația europeană.

Sunt în Codul Penal mai multe texte de lege care se referă la reabilitare, reabilitarea de drept și reabilitarea judecătorească. Părerea mea este următoarea și dacă proiectul nu prevedea aceea excepție, efectul juridic era absolut același, pentru că noi, în România, avem două mari categorii de fapte: fapte care sunt prescriptibile și fapte care sunt imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele împotriva umanității și contra păcii, iar cele prescriptibile sunt toate celelalte pedepse”, a declarat Tudorel Toader, citat de b1.ro.

 

Un răspuns

  1. Metin Cerchez prin Google+acum o zi – Trimis public

    Judecatoarea Corina Cornelia Daescu cea care l-a scapat pe mafiotul Radu Mazare ptr furtul a 114 milioane de euro este o fosta procuroare din Timisoara care i a scapat pe contrabandistul arab Iskandarani si pe Ion Tiriac Jr din dosarul cocaina ptr VIP uri si tiganii mafioti din Clanul Cirpaci._____––_____am citit cate ceva pe pagina acestui Metin , care se considera turc(pe drept) si este uimitor cum istoria se repeta mereu, un strain este mai roman decat multi romani verzi si are curajul sa dezgroape si sa expuna publicului putreziciunea din asa-zisa justitie romana…Considerand ca este adevarat ce relateaza el(dupa rezultatele chiar generale, nu poate fi altfel), aceasta judecatoare ar trebui nu numai demis dar pusa la inchisoare pe multi ani. Dar cine sa o faca, cand colegii si mai-marii ei sunt la fel de putrizi? Intelegeti de ce este nevoie de o schimbare radicala si masiva de system, in care -odata cu intoarcerea la Monarhie cu aport Englez- trebuie „importate” cateva mii bune de diversi specialisti, adevarati profesionisti(dedicati, cu IQ inalt si onesti), inclusiv in justitie, de dorit romani care au plecat de tineri din tara si s-au ridicat in bransa lor prin munca asidua, onestitate, etc. etc..Altfel Romania este permanent pusa pe farasul istoriei.Garantat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri