Caută
Close this search box.

Ciudad de Mexico. Descoperirea unui turn de cranii umane aztece îi bulversează pe cercetători

Descoperirea unui turn de cranii umane în Ciudad de Mexico pune la îndoială informațiile despre istoria aztecilor, informează publicația britanică The Independent, citând o relatare publicată de Reuters.

Această afirmație vine în contextul în care peste 675 cranii de bărbați, femei și copii au fost descoperite de arheologi în urma unei cercetări care durează de un an și jumătate.

Potrivit experților, structura ar face parte din Huey Tzompantli, un turn de cranii, invocat de scrierile conchistadorilor spanioli care au cucerit Mexicul.

Unul dintre cei care au menționat această structură a fost Andres de Tapia, un soldat spaniol care a luptat alături de Hernán Cortés la cucerirea Mexicului, în 1521, a declarat pentru Reuters arheologul Raul Barrera. De Tapia a scris că aceasta ar fi conținut mii de cranii, astfel că arheologii sunt încrezători că vor mai descoperi cranii, pe măsură ce săpăturile vor avansa.

Descoperirea are însă și un aspect care i-a bulversat pe arheologi. Dacă până în prezent s-a crezut că aceste cranii aparțineau războinicilor uciși în luptele inter-tribale de dinainte de sosirea spaniolilor, prezența unor cranii de femei și de copii printre acestea pare să nu mai susțină respectiva ipoteză.

„Ne așteptam să găsim doar (cranii de) bărbați, evident tineri, așa cum erau războinicii, pentru că despre femei și copii nu crezi că ar merge la război. Am descoperit ceva cu adevărat nou, o premieră la Huey Tzompantli”, a declarat Rodrigo Bolanos, un antropolog care face parte din echipa de cercetare.

Craniile au fost excavate în apropiere de Templo Mayor, unul dintre principalele templele aztece din capitala Tenochtitlan, peste care a fost construit Ciudad de Mexico.

Structura reprezintă cea de-a doua descoperire majoră din capitala Mexicului în mai puțin de o lună, după cea a unui templu și a unui teren de joc aparținând civilizației aztece.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri