Caută
Close this search box.

Coreea de Nord dă bătăi de cap Washingtonului, care a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate

Statele Unite au solicitat marți organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Coreea de Nord a revendicat primul test reușit al unei rachete balistice intercontinentale, a făcut cunoscut misiunea americană, relatează AFP.

Reuniunea urmează să aibă loc miercuri în jurul orelor 15.00 (19.00 GMT).

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a discutat telefonic cu omologul său chinez, Liu Jieyi, care deține în această lună președinția prin rotație a Consiliului de Securitate, pentru a-i transmite cererea americană.

Phenianul a afirmat marți că a testat cu succes o rachetă intercontinentală, ceea ar marca un progres major în eforturile sale de a amenința SUA cu arma nucleară.

Acest tip de rachetă ar fi capabil să lovească teritoriul american în zona Peninsulei Alaska, potrivit specialiștilor.

Rămân semne de întrebare cu privire la capacitatea regimului de a dota rachetele sale cu o bombă suficient de miniaturizată și protejată. Pentagonul consideră însă că este numai o chestiune de timp.

Acest test a determinat o reacție vehementă din partea președintelui american, Donald Trump, care a cerut pe Twitter Beijingului, principalul aliat internațional al Phenianului, „să acționeze ferm” și „să pună capăt acestei absurdități o dată pentru totdeauna”.

Potrivit cotidianului New York Times, președintele Trump l-a avertizat duminică seară pe omologul său chinez, Xi Jinping, că Statele Unite se pregătesc să acționeze singure.

Rusia și China, doi dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, au îndemnat marți Coreea de Nord să instaureze un „moratoriu” asupra testelor nucleare și tirurilor cu rachete balistice, cerând în același timp Statelor Unite să înceteze exercițiile militare pentru a detensiona situația din Peninsula Coreeană.

Cele două țări au denunțat ca „inacceptabil” testul nord-coreean, văzut ca o provocare în momentul în care Statele Unite sărbătoreau ziua lor națională, 4 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri