Caută
Close this search box.

Corespondenţă din Bruxelles. După ce a cucerit Occidentul artistic, sculptorul Marian Sava se pregăteşte să revină în România

Prin intermediul distinsului domn Daniel Raţă, născut în Suceava, şcolit şi realizat la Iaşi, cu o carieră de succes la Bruxelles, unde am cunoscut, în Belgia, un artist aparte, sculptorul Marian Sava, apărut în lume la Galaţi, în anul 1950.

Este licenţiat în sculptură al Academiei Regale din Bruxelles.

Pe cartea sa de vizită figurează mai multe premii internaţionale, dintre care amintim doar o parte: Diploma de Excelenţă a Bienalei de Artă Contemporană, Londra, Marea Britanie – 2010, Premiul Preşedintelui Salonului Primaverii din Lyon, Franţa – 1998, Primul Premiu al Salonului de la Cannes, Franţa – 1999, finalist al competiţiei Rooted din Luxemburg- 2009.

Condus de cel care avea să devină Daniel, pentru toţi oamenii din grupul nostru intercultural, în care se distingea un profesor din Peru cu descendenţă japoneză şi carieră univeritară la Roma, am ajuns acasă la Marian Sava, un adevărat muzeu, cu circa 200 de lucrări de mare valoare artistică. În ele se simte asimilarea unei lecţii exemplare predate de Constantin Brâncuși, dar depăşită apoi, în mod evident, prin valorificarea jeturilor de lumină şi a elementelor simbolice mobile.

În prima cameră ne-au primit cateva sculpturi ce ilustrau sărutul plin de tandreţe dintre un bărbat şi o femeie, bustul lui Diogene, ori Victoria de la Samothrace, piese realizate în perioada acumulărilor sale în perioada studiilor de specialitate din Belgia.

Adevăratul şoc a avut loc la parter, unde în două camere şi o curte interioară stăteau să îşi aştepte admiratorii numeroase lucrări în marmură neagră, marmură albă, bronz, ori piatră albastră şi doar câteva din lemn.

Am cunoscut o experienţă de viaţă emoţionantă, trăită cu demnitate în care a cucerit noi şi noi dimensiuni şi experienţe artistice.

Drumul din Galaţi unde a început sculptura la vârsta de numai patru ani, până la succesele din lumea artistică occidentală este presărat cu episoade copleşitoare de confrutare cu exigenţele diferitelor culturi şi civilizatii.

Acum se pregăteşte să fie bine cunoscut şi în România.

Ne păstrăm pentru alte ocazii plăcerea de a descrie alte şi alte faţate strălucitoare ale diamantului care este acum în memoria noastră, o zi alături de artistul Marian Sava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri