Caută
Close this search box.

Daniel Buda: „Restrângerea accesului producătorilor la piață este o măsură abuzivă!“

 

Euroalesul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a purtat recent mai multe discuții cu operatori alimentari români, care i-au semnalat carențele Legii nr. 150/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

„Scopul modificării legislative survenite anul anterior a fost unul benefic, cel puțin la nivel teoretic, dorindu-se așadar facilitarea accesului producătorilor români la noi piețe și îmbunătățirea relației comerciale cu supermarketurile. Cu toate acestea, în absența unei consultări reale cu toți stakeholderii, a rezultat un text legislativ defavorabil pentru toate părțile implicate, cu beneficii aproape nule. Definirea lanțului scurt nu s-a realizat într-o manieră logică și facilă, astfel încât elaborarea normelor de aplicare ale legii 51% produse românești a devenit derizorie. Cu toate că lanțul scurt reprezintă un concept extrem de important în cadrul Politicii Agricole Comune, operatorii alimentari atrag atenția asupra faptului că lanțul scurt în supermarketuri nu reprezintă o măsură oportună. De asemenea, alocarea prin lege a unui spațiu unui anumit segment de producători este nu doar o practică anticoncurențială, ci și contravine flagrant principiilor economiei de piață liberă, inclusiv normelor Organizației Mondiale a Comerțului“, a explicat Daniel Buda.

„Definirea lanțului scurt nu s-a realizat într-o manieră logică și facilă, astfel încât elaborarea normelor de aplicare ale legii 51% produse românești a devenit derizorie. Cu toate că lanțul scurt reprezintă un concept extrem de important în cadrul Politicii Agricole Comune, operatorii alimentari atrag atenția asupra faptului că lanțul scurt în supermarketuri nu reprezintă o măsură oportună. De asemenea, alocarea prin lege a unui spațiu unui anumit segment de producători este nu doar o practică anticoncurențială, ci și contravine flagrant principiilor economiei de piață liberă, inclusiv normelor Organizației Mondiale a Comerțului. Restrângerea accesului producătorilor la piață este o măsură abuzivă, blocarea accesului liber la piață fiind în defavoarea consumatorului și a celorlați producători. În vederea sprijinirii reale a producătorilor se impune așadar facilitarea creșterii nivelului de competitivitate și nu îngrădirea accesului în mod nejustificat la piața liberă. Având în vedere aceste aspecte, am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice dacă este oportună introducerea lanțului scurt în relația cu supermarketurile și, totodată, să mi se comunice cum apreciază Comisia efectele măsurii privind alocarea de spații unui anumit segment de producători într-o economie de piață liberă“, a mai spus europarlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri