Caută
Close this search box.

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al  Premiului Nobel pentru Pace, în stare critică

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru pace, care suferă de cancer la ficat în fază terminală, este în stare „critică”, a anunțat luni spitalul unde este internat, transmit Kyodo, Reuters și DPA.

Spitalul a precizat într-un scurt comunicat că Liu suferă și de probleme la rinichi și că în starea sa actuală nu poate fi tratat cu radioterapie. Familia sa a fost informată, se adaugă în comunicat.

Totuși, China a anunțat că nu-i va permite transferul în străinătate pentru tratament, a doua zi după ce o echipă de experți străini a apreciat că poate suporta transportul.

Cazul său reprezintă o „afacere internă” a Chinei, a declarat luni într-o conferință de presă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang. Acesta a adăugat că în China funcționează statul de drept și „toată lumea este egală în fața legii”, exprimându-și speranța că „țările relevante vor respecta suveranitatea judiciară a Chinei și nu vor folosi un caz individual pentru a se amesteca în chestiuni interne”.

Liu, în vârstă de 61 de ani, a fost transferat din închisoarea unde a petrecut aproape opt ani la un spital din orașul Shenyang din nord-estul Chinei după ce a fost diagnosticat cu cancer la ficat, în mai. Starea i s-a agravat în pofida terapiei, celulele canceroase au proliferat și ficatul nu-i mai funcționează, a indicat familia disidentului.

Critic literar și lector universitar, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare în decembrie 2009 pentru „incitare la subminarea puterii de stat” prin faptul că a contribuit la elaborarea documentului cunoscut drept Carta 08, care face apel la democrație, respectarea drepturilor omului și a statului de drept în China. Liu a obținut Premiul Nobel pentru Pace în 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri