Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru pace, care suferă de cancer la ficat în fază terminală, este în stare „critică”, a anunțat luni spitalul unde este internat, transmit Kyodo, Reuters și DPA.

Spitalul a precizat într-un scurt comunicat că Liu suferă și de probleme la rinichi și că în starea sa actuală nu poate fi tratat cu radioterapie. Familia sa a fost informată, se adaugă în comunicat.

Totuși, China a anunțat că nu-i va permite transferul în străinătate pentru tratament, a doua zi după ce o echipă de experți străini a apreciat că poate suporta transportul.

Cazul său reprezintă o „afacere internă” a Chinei, a declarat luni într-o conferință de presă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang. Acesta a adăugat că în China funcționează statul de drept și „toată lumea este egală în fața legii”, exprimându-și speranța că „țările relevante vor respecta suveranitatea judiciară a Chinei și nu vor folosi un caz individual pentru a se amesteca în chestiuni interne”.

Liu, în vârstă de 61 de ani, a fost transferat din închisoarea unde a petrecut aproape opt ani la un spital din orașul Shenyang din nord-estul Chinei după ce a fost diagnosticat cu cancer la ficat, în mai. Starea i s-a agravat în pofida terapiei, celulele canceroase au proliferat și ficatul nu-i mai funcționează, a indicat familia disidentului.

Critic literar și lector universitar, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare în decembrie 2009 pentru „incitare la subminarea puterii de stat” prin faptul că a contribuit la elaborarea documentului cunoscut drept Carta 08, care face apel la democrație, respectarea drepturilor omului și a statului de drept în China. Liu a obținut Premiul Nobel pentru Pace în 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 5 =