Caută
Close this search box.

Dodon a decretat anul 2018 ca fiind „Anul Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei”

Președintele Igor Dodon a decretat anul 2018 ca fiind anul – „Anul Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei”. Dodon scrie pe pagina sa de Facebook că a constituit și o Comisie de Stat care va elabora și va aproba, în termen de trei luni, Programul de acțiuni consacrate acestui eveniment.

Președintele mai spune că decretul a fost semnat „în semn de înaltă recunoștință a rolului remarcabil a lui Ștefan cel Mare și Sfînt în istoria Moldovei, în semn de înaltă apreciere a activității sale de statalist și apărător al neamului moldovenesc”.

„Ștefan cel Mare, Domnitor al Moldovei între 1457 şi 1504, a fost una dintre cele mai remarcabile personalități din istoria statului moldovenesc. El a fost cel care a luptat aprig pentru statalitatea Moldovei, s-a opus vehement tuturor provocărilor cu caracter intern și extern, care erau îndreptate împotriva poporului și a statului moldovenesc. A fost un mare apărător al creştinătăţii.

Prin chipul lui Ştefan cel Mare, poporul nostru a obținut recunoaştere şi respect. Calităţile umane, cele de om politic, de strateg şi de diplomat, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii Moldovei, iniţiativele pentru protejarea valorilor creștine au determinat admiraţia atât a contemporanilor săi, cât și a generațiilor următoare. În semn de înaltă recunoștință a rolului remarcabil a lui Ștefan cel Mare și Sfînt în istoria Moldovei, în semn de înaltă apreciere a activității sale de statalist și apărător al neamului moldovenesc, am semnat Decretul privind declararea anului 2018 drept Anul Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei”, scrie Igor Dodon, potrivit deschide.md.

Ștefan al III-lea (n. 1438-1439, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A fost fiul lui Bogdan al II-lea, domnind timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

FOTO: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri