Caută
Close this search box.

Doi deputați din opoziția pro-kurdă, excluși din Parlamentul Turciei

Parlamentul Turciei a anulat joi mandatele a doi deputați din Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), formațiune care reprezintă interesele kurzilor și ale altor minorități și din care 11 parlamentari sunt în închisoare, transmite AFP. Numărul reprezentanților HDP excluși din Parlament a ajuns astfel la patru, printre care fosta vicepreședintă a partidului, Figen Yusekdag, și co-președintele Selahattin Demirtas, ambii aflați în detenție din noiembrie 2016.

Corpul legislativ și-a motivat decizia, luată cu o largă majoritate, prin absența de la lucrări a deputaților Faysal Sariyildiz și Tugba Hezer Ozturk. Cei doi nu au mai fost prezenți în plen din octombrie anul trecut, afirmă cotidianul Hurrryiet, arată Agerpres.

Co-președinta HDP Serpil Kemalbay declarat agenției France Presse că excluderea unor deputați pe motiv de absenteism este fără precedent și a scris pe Twitter că „aceia care uzurpă voința poporului (…) și cei care închid ochii la epurările politice trebuie să fie gata să trăiască în rușine”.

Deputata Hezer Ozturk a reacționat tot printr-un mesaj în rețeaua Twitter: „Misiunea pe care n-a încedințat-o poporul, promisiunea de a lupta făcută poporului nostru nu se vor schimba din cauza deciziei ilegale a acestei alianțe fasciste”. Colegul său de partid, deputatul Sriyildiz, a declarat că „dictatura cea mai tragicomică din istorie nu va scăpa de justiție”.

HDP a negat întotdeauna că este un paravan politic pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă atât de guvernul de la Ankara, cât și de Uniunea Europeană și de Statele Unite. HDP susține că este vizat în cauză că se opune președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri