Caută
Close this search box.

E foame de bani la Guvern. Vrea să taxeze tot ce mișcă!

Sute de mii de români care încasează în prezent venituri din chirii, pe PFA, drepturi de autor, meserii independente vor fi afectați de reforma după model american a sistemului CAS și CASS decisă de Guvern, spun consultanții fiscali.

Dincolo de milioanele de români ce au contracte de muncă și care ar putea să fie sau nu afectați, după data de 1 ianuarie 2018, de transferul obligației de plată a CAS și CASS de la angajator către angajat, există alte sute de mii de români pentru care impactul va fi mult mai drastic.

Este vorba de titularii contractelor de închiriere a imobilelor, de Persoanele Fizice Autorizate (PFA) , de profesiile independente, titularii contractelor de drepturi de autor. În aceste cazuri contribuțiile plătite sunt modeste, dar vor fi aproximativ duble de la 1 ianuarie, explică Digi24.

În prezent la veniturile din chirii sau drepturi de autor se plătește un impozit pe venit de 16% după scăderea deducerii, cu o contribuție la sănătate de 5,5%. După 1 ianuarie se va plăti probabil 10% impozit pe venit (reducere întâlnită și la salariați) cu 10% impozit pe sănătate.

”Interesul este clar și evident. Dacă eu mut contribuțiile de la firmă la angajat se va face contribuția la sănătate 10%. Acum era 5,5% la angajat si 5,2% la angajator, în total erau 10,7%. Le reduc la 10% și le bagă salariatului”, spune consultantul fiscal Adrian Bența.

Ținta Guvernului o reprezintă profesiile independente, crede el. ”Nu aici este bătaia lor (la contractele de muncă – n.red.) ci pe profesiile independente pentru că în momentul în care acum PFA plătește 5,5% la sănătate, prin mutarea aceasta va plăti 10% la el. La chirii acum se plătește 16% la chirii plus 5,5% la sănătate, de fapt de la anul se va plăti 10%, cât va fi impozitul pe venit și 10% pe sănătate. La pensii la PFA se plătește acum 10,5%, de la anul voi plăti 25% (nivel care corespunde acum la 26,3%, respectiv 10,5% la angajat și 15,8% la angajator, și care va fi înlocuit de o cotă unică de 25% – n.red.)”, consideră Benţa.

Şi socotește: ”vor fi afectate 300.000 de PFA, cei cu activități agricole, respectiv 150.000- 200.000 persoane, veniturile din chirii unde sunt 80.000 – 90.000 contracte declarate, persoanele cu drepturi de autor”.

Potrivit consultantului fiscal, acesta ar fi un model american în care fiecare își plătește singur contribuțiile. Firma de consultanță PwC a atras vineri atenția că dacă măsura se aplică România va ajunge singur țară UE în care angajatorul nu plătește contribuții de sănătate și pensii. „România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susţinerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem, de exemplu elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuţiei”, a declarat vineri directorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC România, Mihaela Mitroi.

Propunerile guvernului Tudose sunt aproape identice cu cele dorite în toamna anului trecut de Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe și care i-au adus acestuia destituirea de către Dacian Cioloș. Biriș propunea majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla, conform acestor modificări.

Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor. Niciun un cuvânt însă nu se șoptea atunci despre soarta independenților, deținătorilor de PFA, persoanelor cu venituri din chirii, ceea ce înseamnă că și atunci ca și acum aceștia urmau să fie sacrificați.

Argumentul secretarului de stat Gabriel Biriș era acela că firmele nu se îmbolnăvesc și nu ies la pensie și ca urmare nu au de ce să plătească contribuții.

El ignora însă ceea ce se intâmplă în Europa: angajatorul plătește o bună parte din contribuții. Totodată măsura ignora și faptul că astfel de măsuri liberale riscă să consolideze poziția României de țară cu cel mai mare risc de sărăcie din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri