Caută
Close this search box.

Erdogan:  „Germania comite suicid şi trebuie să corecteze această greşeală”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că Germania „comite suicid” prin faptul că nu îi permite să participe la un miting în Germania, în timpul summitului G20 de la Hamburg din 7-8 iulie, relatează site-ul cotidianului The Independent.

„Germania comite suicid şi trebuie să corecteze această greşeală. Avem nevoie unul de celălalt. La nivel personal, nu am nicio problemă cu cancelarul german Angela Merkel”, a spus Erdogan, pentru publicaţia germană Die Zeit, preluat de Mediafax.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a transmis că este nepotrivit ca Recep Erdogan să se adreseze cetăţenilor turci care locuiesc în Germania, în condiţiile în care există posibilitatea unui conflict.

„În acelaşi timp cu summitul G20, nu avem efectivele de poliţie care să ofere securitatea necesară pentru ca domnul Erdogan să se adreseze cetăţenilor turci”, a mai spus Gabriel.

Preşedintele Turciei a mai spus miercuri că atât timp cât Germania nu va trimite în Turcia suporterii clericului Fethullah Gulen, opozantul lui Erdogan, ţara sa va considera regimul de la Berlin drept un protector pentru terorişti.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia rămân tensionate. Cele două ţări sunt partenere NATO, dar Germania a decis recent să îşi mute avioanele din baza aeriană turcă de la Incirlik.

Totodată, la începutul acestui an, Germania şi Olanda au blocat mai multe evenimente ale oficialilor turci care doreau să se adreseze alegătorilor din diaspora, înainte de referendumul privind schimbările constituţionale din Turcia. În urma acestei decizii, Recep Tayyip Erdogan i-a numit „nazişti” pe liderii europeni.

Summitul G20 de la Hamburg se va desfăşura în contextul în care oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. În urma acesteia, mii de oameni, inclusiv jurnalişti şi activişti, au fost arestaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri