Caută
Close this search box.

Isărescu: Creşterea inflaţiei şi a dobânzii BNR, inevitabile

isarescu inflatie

Creşterea inflaţiei şi a dobânzii BNR sunt inevitabile în raport cu ceea ce se întâmplă în lume, a declarat, marţi, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la conferinţa ZF Bankers Summit `17. Acesta a spus că în piaţă există trei miliarde de euro exces de lichiditate.

„Utilizăm frecvent denumirea de reforme structurale. Dacă vor fi înfăptuite, vor conduce şi la creşterea creditării. Sunt bani mulţi în piaţă. Dobânzile sunt scăzute. Disponibilitatea băncilor de a acorda credite este mare. Şi atunci de ce merge atât de greu creditarea? Am vorbit despre bancabilitate, despre nevoia reformelor structurale, trecerea spre zona bancabilă a multor firme româneşti. Un credit trebuie să fie rambursat. Aici nu este vorba doar despre garanţiile pe care le acordă statul. Băncile dau credite ieftine dacă firma este bancabilă. Mai puţin de 3% dobândă înseamnă foarte puţin. În economie nu există laboratoare. A face experimente în economie este o dramă”, a declarat, marţi, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, citat de Mediafax.

Şeful Băncii Centrale a vorbit despre o viitoare creştere a inflaţiei şi a dobânzii BNR: „Dacă inflaţia va creşte în România nu vom avea nicio problemă. Se va duce fiindcă inflaţia negativă care a fost rezultatul unor măsuri fiscale. Inflaţia se va duce la 2%. Dobânda BNR se va face tot 2%. BNR nu va începe să crească dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei. Lumea se uită la dobânda nominală, nu la cea reală. Atenţie! Când se va majora dobânda BNR se va majora odată cu inflaţia. Deocamdată problema este că dobânda nominală la credite este foarte scăzută. Sunt vreo trei miliarde de euro exces de lichiditate în piaţă. Raportul dintre credite şi depozite a devenit subunitar. Sunt mai multe economisiri decât credite. Creşterea inflaţiei este inevitabilă în raport cu ceea ce se întâmplă în lume. Găsiţi soluţii ca să absoarbem lichiditatea din piaţă”, a adăugat Mugur Isărescu.

La şedinţa de politică monetară din luna iulie BNR a decis să menţină dobânda-cheie la 1,75%. Dobânda staţionează la acest nivel din primăvara anului 2015.

Referitor la cursul de schimb guvernatorul Băncii Centrale a vorbit despre variaţiile cursului de săptămâna trecută, pe fondul incertitudinilor crizei politice: „Cineva are impresia că BNR face cursul pe piaţa valutară. Sunt până la 10000 de operaţiuni în piaţă zilnic. BNR ia toate tranzacţiile din piaţă din ziua respectivă şi face o medie. În urmă cu zece zile s-a tot plimbat cursul euro-leu-dolar. Piaţa a funcţionat. Motive: impact politic, declaraţii. La noi într-o criză politică acută s-a plimbat între 4,56-4,6. Dacă te uitai la TV te apuca frica. Voiai să fugi din ţara asta. Nu trebuie să ne îngrijoreze mişcări de curs de până la 5%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri