Caută
Close this search box.

Libia: Orașul Benghazi a ajuns la „eliberarea totală” de jihadiști după trei ani de lupte

Mareșalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, a anunțat miercuri seara „eliberarea totală” de jihadiști a orașului Benghazi, după mai mult de trei ani de lupte sângeroase, transmite AFP.

„După o luptă continuă contra terorismului și agenților săi, care a durat mai mult de trei ani, (…) vă anunțăm eliberarea orașului Benghazi de terorism. O eliberare totală”, a declarat mareșalul Haftar, într-un discurs televizat, citat de Agerpres.

Libia a căzut pradă haosului după înlăturarea de la putere a fostului dictator Muammar Ghaddafi, în 2011.

În cursul primăverii anului 2014, mareșalul Khalifa Haftar a lansat o operațiune pe care a intitulat-o „Demnitate”, pentru recucerirea orașului Benghazi, bastion al revoluției libiene căzut în mâinile jihadiștilor.

Printre grupările armate active în acest al doilea oraș al Libiei se numărau Consiliul Shura al Revoluționarilor din Benghazi, o coaliție de miliții islamiste, ce aveau în rândul lor presupuși membri ai grupării Stat Islamic (SI), și Ansar al-Sharia, considerată organizație teroristă de către ONU și SUA, grupare apropiată de Al Qaida, care și-a anunțat dizolvarea la finalul lunii mai.

În discursul său, mareșalul Haftar a adus un omagiu „caravanelor de martiri” uciși în luptele contra jihadiștilor și a adăugat că Benghazi intră de acum „într-o nouă eră de pace, securitate, reconciliere (…) și reconstrucție”.

Două autorități își dispută puterea în Libia: un guvern de uniune națională (GNA), cu baza la Tripoli și recunoscut de comunitatea internațională, și autorități nerecunoscute, cu baza în estul țării, legate de mareșalul Haftar.

Acesta, un fost demnitar al regimului Ghaddafi care a trăit totodată în SUA, este acuzat de rivalii săi, în special puternicele miliții din Misrata (vest), că dorește să instaureze un regim militar în Libia.

Haftar, șeful autoproclamatei armate naționale libiene (ANL), a putut conta pe susținerea Egiptului vecin și a Emiratelor Arabe Unite, înainte de a se apropia de Rusia la începutul lui 2017.

Deși nu i-a fost atribuit niciun post în acordul politic interlibian încheiat în 2015, care a dus la formarea GNA, mareșalul Haftar s-a impus ca un interlocutor indispensabil, în special după cucerirea a patru terminale petroliere în estul țării, de unde se exportă majoritatea petrolului libian, conchide AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri