Caută
Close this search box.

Ministrul Bodog a găsit vinovații pentru răspândirea epidemei de rujeolă

Directorii executivi şi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică din 5 judeţe vor fi schimbaţi din funcţii. Decizia a fost luată de ministrul Sănătăţii, după ce a fost încheiată evaluarea campaniei naţionale de vaccinare. Peste 220 de mii de copii sunt nevaccinați împotriva rujeolei. În unele judeţe, rata de vaccinare este de 30 -40%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca aceasta să fie de 95%.

Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Ilfov şi Prahova sunt judeţele cu cele mai scăzute rate ale vaccinării. Cea mai gravă situaţie este în Caraş Severin, unde doar unu din trei copii este protejat împotriva rujeolei. Toţi şefii direcţiilor de sănătate din aceste judeţe au fost demise, potrivit TVR.

Iar ceilalţi şefi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară au primit avertismente scrise, pentru că în niciun judeţ nu sunt vaccinaţi 95% din copii. Ministerul susţine că sunt trei cauze ale nevaccinarii: părinţii nu şi-au adus copiii la medicii de familie, deşi au fost chemaţi, au refuzat vaccinarea sau nu au existat seruri suficiente. S-a ajuns astfel la peste 8.200 de cazuri de rujeolă şi 32 de decese.

În raportul ministerului scrie că în ultimii trei ani nu au existat sincope în aprovizionarea cu vaccin ROR.

De exemplu, la sfârşitul anului trecut erau disponibile 204 mii de doze. Dar, în februarie, în mai multe judeţe nu mai existau deloc vaccinuri. Acum însă autorităţile spun că există vaccin suficient pentru imunizarea tuturor copiilor. Iar în zilele următoare vor fi înfiinţate aproape o mie de centre de vaccinare în localităţile unde nu există medic de familie.

Foto: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri