Caută
Close this search box.

Negrescu explică cum poate ajunge România în „nucleul dur“ al UE: „E nevoie de consens național!“

Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, consideră că România nu-și mai permite să piardă nici măcar o zi pentru a-și putea îndeplini obiectivele la nivel european.

„Suntem la zi cu toate documentele legate de domeniul afacerilor europene. Toate motoarele sunt deschise la maxim și în acest sens am reușit în ultima săptămână să reluăm tot procesul legat de mai multe elemente. Mă refer aici la grupul de lucru privind Brexit, la depunerea în timp util a dosarului privind candidatura pentru Agenția Europeană a Medicamentului, proiect coordonat de Ministerul Sănătății, și, mai mult decât atât, să organizăm primul comitet de coordonare privind afacerile europene, la care a participat și premierul Tudose, prin care am transmis foarte clar că domeniul acesta al cooperării europene este un domeniu prioritar pentru actualul guvern“, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, într-o conferință de presă.

Consensul politic este esențial

Victor Negrescu a menționat că mandatul său de ministru este axat pe două componente importante. „Pe de o parte, ideea de consens politic, de consens național pe subiectul legat de afacerile europene. Nu cred că trebuie să politizăm acest domeniu dacă ne dorim, într-adevăr, să contăm la Bruxelles. Este important să dialogăm la nivelul tuturor instituțiilor, mă refer aici la Executiv, la Parlament, la Administrația Prezidențială, pentru a avea un singur punct de vedere, un punct de vedere clar, punctual, precis despre ceea ce dorește România de la Uniunea Europeană, acum, că au trecut zece ani de la integrarea în această familie europeană“, a afirmat ministrul.

Președinția Română a Consiliului UE, pregătită minuțios

În mod evident, acest lucru este legat inclusiv de modul în care va fi pregătită președinția română a Consiliului Uniunii Europene, pe care țara noastră o va deține la începutul anului 2019. „Deja procesul de pregătire este antamat, sunt toate structurile funcționale și este important ca această președinție să permită îmbunătățirea imaginii României peste hotare și, mai ales, să fie un moment în care toate forțele instituționale și politice să fie implicate în acest proces, și nu numai acele instituționale. Mă refer aici inclusiv la dorința noastră de a implica cât mai mult sectorul neguvernamental, mediul de afaceri și mediul sindical în acest proces, pentru că avem nevoie ca toată lumea, toți cetățenii României să simtă într-adevăr că această președinție este președinția lor, președinția României, nu a unora sau a altora“, a explicat Negrescu.

https://magnanews.ro/2016/11/18/interviu-eveniment-victor-negrescu-suntem-datori-sa-gasim-solutii-pentru-oamenii-care-nu-au-alta-speranta/

Informație europeană accesibilă tuturor

Acesta a adăugat că o altă temă prioritară pentru el, ca ministru, este componenta de democratizare a accesului la informația europeană. „În cei trei ani de mandat ca europarlamentar, am înțeles că informația despre temele europene nu este foarte bine cunoscută. De aceea este important să procesăm ceea ce se discută la Bruxelles într-un limbaj ușor, accesibil, pentru cât mai mulți”, a spus ministrul Victor Negrescu, menționând că au fost elaborate deja o serie de mecanisme care vor permite acest lucru.

Cine este Victor Negrescu?

Victor Negrescu este ministru delegat pentru Afaceri Europene de la 27 iunie 2017. Este membru al Partidului Social Democrat, președintele-coordonator național al PES activists România, iar între 2014 și 2017 a fost membru al Parlamentului European. Victor Negrescu a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European şi a fost membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie. Victor Negrescu este primul europarlamentar român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de 1 milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în miciile orașe. În total, europarlamentarul român a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro. Dintre acestea, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească, iar 7,3 milioane de euro sunt axate pe dezvoltarea sectorului digital (IT&C). De altfel, accesarea fondurilor europene a fost permanent o prioritate pentru Victor Negrescu, care a realizat primul portal de informare privind granturile disponibile la nivelul Comisiei Europene. Platforma GranturiEuropene.ro permite oricărui potențial beneficiar din România să afle mai multe despre cele aproximativ 24 de miliarde de euro accesibile prin competițiile și apelurile de proiecte organizate la nivel european. Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult” semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși conaționalii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri