Caută
Close this search box.

Au dispărut 10 miliarde de dolari de la fondul de pensii

Adăugarea grupelor de muncă la anumite categorii de pensionari a dus la scăderea pensiilor, în urma unor calcule năucitoare. Ministerul Muncii a sistat orice recalculare privind grupele de muncă. Și-au dat seama că în urma unei adunări, rezultaul nu poate fi mai mic decât elementele adunării. Acum se lucrează la o lege unică a pensiilor… care va scoate militarii în stradă! Treaba cu pensiile este însă, la o analiză profundă, mult mai gravă.

În luna iunie deciziile de recalculare a pensiilor pentru cei cărora li se recunoșteau grupele de muncă, după ce în anii anteriori aceste drepturi le fuseseră refuzate în mod ilegal, dădeau rezultate anapoda. Deși legea spunea că în aceste cazuri punctul de pensie trebuie să crească cu 50% la grupa I și 25% la grupa a II-a, fiecare decizie de recalculare le tăia vârstnicilor câte 300-400 de lei din pensie.

Militarii anunță că vor ieși în stradă

Inițial, Ministerul Muncii a spus că nu este adevărat, dar după ce s-a îngroșat gluma, adică sute de decizii pe minus au început să pună pe jar pensionarii, ministerul a hotărât să modifice din nou Legea pensiilor. S-a decis unificarea tuturor normativelor privind acest domeniu într-o lege unică și schimbarea metodologiei de calcul a punctajelor, care s-a dovedit eronată: nu poți adăuga ceva la ceva și să îți dea cu minus!

Acum a apărut însă o nouă problemă: introducerea tuturor pensiilor în aceeași lege este ilegală. ”Noi, militarii, contribuim în sistem intern, la ministerul de resort, nu la Casa Națională de Pensii – de a ceea nu avem ce căuta în Legea pensiilor civile, care sunt patrimoniale. De asemnea, trebuie să existe o lege separată pentru pensiile de merit și alta pentru pensiile sociale. Noi am atras atenția că se face o greșeală, dar, dacă vor scandal, nu au decât să forțeze nota”, ne-a spus colonel Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

”Fondul de Sănătate era administrat tot de sindicate”

Faptul că pensiile sunt ”patrimoniale” prin principiul ”contributivității” însemană că ele nu aparțin bugetului de stat, ci sunt banii privați ai deponenților. ”Lipsesc 10 miliarde de dolari de la Fondul de Pensii – luați de Ion Iliescu prin decret de la UGSR și băgați în bugetul de stat în anul 1992. Tot atunci au fost luați de la UGSR alți 10 miliarde de dolari din Fondul de Sănătate, care era administrat tot de sindicate. Tot atunci au fost luați de stat fondurile de pensii și sănătate al Căilor Ferate, care erau fonduri patrimoniale separate, cam de același nivel cu cel de la UGSR. De atunci se tot spune că nu mai sunt bani de pensii, iar tinerii sunt păcăliți că trebuie să le plătească vârstnicilor. Este o miciună pentru a prosti populația! Fiecare plătește pentru el! Unde este fondul de pensii? Cineva trebuie să răspundă pentru că vine momentul zero în care se vor trezi cu România în stradă”, ne-a spus Dorina Barcari, referent pe probleme de drepturi sociale la Confederaţia Cartel Alfa.

”Despre aceste fonduri nu se mai vorbește nimic. Au fost dirijate de politica post-decembristă, s-a spus că UGSR este o structură comunistă, apoi a început jefuirea patrimoniului”, ne-a spus Marin Iancu, actualul președinte al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR).

 

Un răspuns

  1. OBLIGAT TRAS LA RĂSPUNDERE ILIESCU ȘI GASCA LUI PTR ABUZURILE FĂCUTE. PTR EI NU EXISTĂ LEGE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri