Caută
Close this search box.

O nouă lovitură pentru premierul nipon: Ministrul apărării va demisiona după un scandal

Ministrul japonez al apărării, Tomomi Inada (foto), va demisiona vineri după un scandal legat de o încercare de a ascunde documente militare, ceea ce ar putea fi o nouă lovitură pentru prim-ministrul Shinzo Abe, potrivit postului public de televiziune NHK, citat de AFP.

Tomomi Inada, în vârsta de 58 de ani, își va prezenta demisia vineri lui Abe, după care va urma formarea unui nou cabinet începând de săptămâna viitoare, a anunțat NHK.

Dna Inada, o apropiată a premierului Shinzo Abe, cu care împărtășește opinii naționaliste, a fost numită ministru al apărării în august 2016, când era considerată un potențial viitor prim-ministru.

Dar mandatul ei de aproape un an a fost marcat de polemici. Ultima, legată de o presupusă ascundere de către minister a rapoartelor soldaților japonezi care au participat la o forță de menținere a păcii în Sudanul de Sud, documente care dezvăluie agravarea condițiilor de securitate.

Tomomi Inada, care a exclus ferm orice tentativă de a ascunde documentele, va demisiona, asumându-și responsabilitatea pentru această problemă, în timp ce rezultatele unei anchete interne a ministerului sunt așteptate vineri.

Popularitatea lui Shinzo Abe, devenit prim-ministru pentru a doua oară în decembrie 2012, a scăzut în ultimele săptămâni din cauza scandalurilor și a unor comentarii făcute de membri ai Partidului său Liberal Democrat (PLD), în special de dna Inada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri