Palatul Ghika din Comăneşti poate fi cumpărat cu peste un milion şase sute de mii de euro. Pe lângă clădire, proprietarul vinde şi parcul, care înseamnă peste şapte hectare de spaţiu verde.

Gândit ca o reşedinţă de vară şi de vânătoare a familiei, Palatul Ghika a fost proiectat de arhitectul francez Albert Galeron.

„A fost construit în stil ecletic, în anii 1890 și are o amprentă la sol de 850 de metri pătrați. Palatul este înconjurat de un parc cu o suprafață de 74.000 de metri pătrați care inițial au fost înconjurați de un gard zidit cu o lungime de 1.600 de metri”, precizează istoricul Lavinia Misăilă.

Palatul este structurat pe două nivele şi are în total 22 de încăperi. În anul 1945, acesta a fost naţionalizat. Aici a funcţionat şcoala gimnazială şi casa pionerilor, potrivit digi24.ro. Între anii 1988 şi 1999, clădirea a fost renovată şi de atunci funcţionează ca muzeu de artă şi etnografie.

„Prinţul Charles a cumpărat o casă la noi. Dumneavoastră puteţi cumpăra un palat”. Cu acest text, moştenitorul familiei Ghika, Paltin Sturza, speră să găsească un nou proprietar pentru palatul Ghika. La începutul lunii iulie, bărbatul, a făcut un anunţ pe un site de vânzări.

„M-am întristat încă de când am citit de pe site și sper ca niște buni români și niște oameni care au forță, autoritate și conștiință, să se unească și împreună să reușească să stopeze pierderea unui spațiu și a unui palat care au aparținut acestor locuri”, spune o turistă.

Cel care a scos la vânzare palatul nu a vrut să dea mai multe detalii, însă a spus că nu-şi permite să întreţină o asemenea clădire şi o vinde la un preţ estimat în urma evaluării din 2005. Este dispus, în schimb, să o cedeze patrimoniului naţional, dacă statul plăteşte.

187 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 3 =