Începând cu sezonul estival 2018, Constanţa va fi primul oraş din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul este iniţiat de psihologul Adrian Gemănaru, nominalizat la World Autism Festival pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar şi cu alte dizabilităti.

Sectorul de plajă din zona Faleză Nord, întins pe o suprafată totală de 22.000 mp şi cu o deschidere la mare de 200 metri, este pus la dispoziţie de Administraţia Bazinală Dobrogea-Litoral pentru activităţi terapeutice, organizate de Centrul “Marea Neagră” din Constanţa.

Parcul terapeutic va cuprinde două zone de şezlonguri (100 de locuri), două zone de cearşafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă şi una de stimulare vizuală şi tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit,  scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilităţi şi un cort de prim ajutor.

Atelier de olărit şi alee senzorială

Atelierul de olărit este una dintre activitătile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor şi pentru îmbunătăţirea stabilizării articulaţiilor membrelor superioare. Zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, pe care turiştii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojină, pietre de rău, scoarţă de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporeşte considerabil atenţia şi satisface nevoia omului de a se contopi cu natură.

Cărucioare plutitoare şi zone de stimulare auditivă şi vizuală

Pentru persoanele cu dificultăţi locomotorii, organizatorii proiectului vor instala, pe plajă, o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu uşurinţă. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor beneficia şi de 3 cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucură de apa mării.

Copiii care prezintă o serie de dificultăţi la nivel senzorial, vor beneficia de două zone speciale: de stimulare auditivă (instrumente muzicale adaptate pentru exterior) şi de stimulare vizuală şi tactilă, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simţuri.

 Vor alerga 24 de ore, pe nisip, pentru finanţarea parcului terapeutic

La inceputul lunii mai (05 şi 06 mai 2018), peste 1.500 de oameni vor alerga 24 de ore pe plajă în staţiunea Mamaia pentru a promova şi pentru a strânge fondurile necesare acestui proiect. Psihologul Adrian Gemanaru va organiza a două ediţie a evenimentului sportiv “Alerg 24h pentru Autism Marea Neagră”, prin intermediul căruia companiile şi organizaţiile participante vor avea ocazia de a alătura, în mod direct, acestui concept unic. Practic, municipiul Constanţa va fi primul oraş din Europa care va dispune de o plajă special amenajată pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Cei peste 1.000 de participanți inimioşi de la prima ediție a evenimentului Alerg 24h ne-au reaprins speranța că spiritul civic încă nu a murit în România, iar oamenii sunt dispuși să ajute la creşterea calităţii vieţii copiilor cu dizabilităţi. Mai mult decât atât, sperăm ca mediul de afaceri din România să manifeste interes şi sprijin pentru acest proiect unic în Europa. Necesitățile unei persoane cu handicap, în special dacă este copil, sunt enorme, iar noi ne dorim să le arătăm că nu sunt singuri în această luptă grea spre recuperare. Cum recuperarea pleacă, în primul rând, de la starea de spirit, am proiectat acest sector de plajă cu foarte multe locuri de joacă și spații în care ei să se bucure de vară şi de mare”, declară psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagră”.

Organizatorii proiectului au sprijinul Administrației Prezidenţiale şi Ministerului Mediului

Punerea în aplicare a acestui proiect necesită un buget de aproximativ 100.000 de Euro. În acest sens, Centrul “Marea Neagra” din Constanţa cere sprijinul oamenilor implicaţi în turism, al autorităţilor locale, motivând că proiectul de la malul Mării Negre este unul de interes naţional, întrucât numărul persoanelor cu handicap reprezintă aproximativ 1 milion de oameni din populaţia României, iar nevoia unui astfel de spaţiu dedicat lor este vitală.

Pentru implementarea proiectului, Centrul “Marea Neagră” a primit sprijinul Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Mediului.

Accesul la facilităţile existente vor fi oferite copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora cu titlu gratuit informează organizatorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 5 =