Caută
Close this search box.

Qatar contraatacă în urma izolării sale: cere despăgubiri pentru daunele provocate

Guvernul de la Doha a anunțat duminică că formează un comitet prin care Qatar cere despăgubirile pentru daunele provocate de izolarea sa de către patru țări arabe, scrie The Associated Press.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrain au tăiat legăturile diplomatice și au anulat legăturile aeriene, terestre și maritime cu Qatar luna trecută, acuzându-l de o listă de nemulțumiri, inclusiv de sprijinirea extremismului. Qatar a negat acuzațiile și a caracterizat ultimatumurile blocului drept un afront adus suveranității sale. Procurorul public din Qatari, Ali Al-Marri, a declarat reporterilor, că a fost convocată o comisie ce se va ocupa de cererile făcute de companii private, instituții publice și persoane fizice.

El a oferit câteva detalii, însă a declarat că organismul va utiliza mecanisme interne și internaționale pentru a solicita despăgubiri și va angaja firme de avocatură din străinătate să se ocupe de pretențiile sale.

Procurorul public: ”Cei care au provocat aceste daune trebuie să plătească”

„Aveți oameni care au suferit daune, oameni de afaceri care au suferit daune, bănci care au suferit daune ca urmare a acestei blocade”, a spus el. „Cei care au provocat aceste daune trebuie să plătească despăgubiri”, a adăuat oficialul.

Din noul comitet fac parte ministrul Justiției și ministrul afacerilor externe al Qatarului.

În urmă cu două săptămâni, Kuwait, principalul mediator al Crizei din Golful Persic, a prezentat Qatarului o listă cu condiții cerute de cele patru țări care au întrerupt luna trecută relațiile diplomatice cu Doha. Printre revendicările acestora se numără și închiderea rețelei media al-Jazeera. Săptămâna trecută, Doha a răspuns, însă, spunând că nu este de acord cu condițiile impuse de cele patru ţări arabe, în frunte cu Arabia Saudită, a pune capăt boicotului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri