Planul României de a deveni un important producător şi exportator de gaze naturale, extrase din Marea Neagră, ar putea fi încurcat de Ungaria. Budapesta s-a răzgândit şi nu mai susţine gazoductul „Bulgaria-România-Ungaria-Austria”, în varianta iniţială. Ungurii nu mai vor să fie doar o ţară de tranzit, ci să vândă o parte din gaze. Acest gazoduct urma să fie o soluţie la aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria este un proiect strategic al Uniunii Europene şi ar trebui să fie gata în 2020. Ar aproviziona 47 de milioane de europeni cu gaze din Marea Caspică şi Marea Neagră şi ar fi o alternativă pentru importurile din Rusia. Recent însă, Budapesta a anunţat că vrea un rol mai important: nu de tranzit spre Austria, ci să vândă în Slovacia, Ucraina, Croaţia şi Serbia, informează TVR.

România şi UE au cheltuit deja bani pentru implementarea gazoductului BRUA. Transgaz dă asigurări că noua conductă va fi construită pe teritoriul nostru.

România vrea să exporte din 2020 gazele naturale extrase din Marea Neagră spre vest. Gazoductul BRUA ar fi esenţial. Miza sunt zăcăminte de peste 120 de miliarde de metri cubi, care valorează 40 de miliarde de dolari. BRUA ar aduce în România şi gaze din Marea Caspică şi nu am mai depinde de Rusia. Dar blocajul anunţat de Budapesta avantajează exporturile ruseşti.

Ruşii lucrează deja la Nord Stream II, un gazoduct care va traversa Marea Baltică şi va alimenta ţările din Europa Occidentală. În acelaşi timp şi Comisia Europeană a anunţat că va continua finanţarea gazoductului BRUA, indiferent de poziţia Ungariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 9 =