Caută
Close this search box.

Scandal în Israel! Apropiaţi ai lui Netanyahu în Guvern, plasaţi în arest la domiciliu într-o anchetă a Autorităţii Valorilor Mobiliare

Acţionarul majoritar al companiei Bezeq, Shaul Elovitch, şi directorul general în Ministerul Comunicaţiilor Shlomo Filber – ambii apropiaţi ai premierului israelian Benjamin Netanyahu – au fost plasaţi în arest la domiciliu în cadrul unei anchete a Autorităţii Valorilor Mobiliare (ISA) vizând cea mai mare companie de telecomunicaţii din Israel, scrie Haaretz, preluat de News.ro.

Ancheta cu privire la Bezeq a fost extinsă şi vizează un canal secret pentru informaţii sensibile între Elovitch şi Filber.

Mandatul de arest la domiciliu pe o perioadă de două zile al lui Elovitch, dezvăluit joi, a fost prelungit cu nouă zile, iar măsura care-l vizează pe Filber cu două săptămâni.

CEO-ul Bezeq Stella Handler a fost de asemenea plasată sub arest la domiciliu, pe o perioadă de nouă zile, dar şi fiul lui Elovitch, Or, şi un fost director al companiei, Amikam Shorer.

O serie de membri ai conducerii firmei au fost interogaţi.

Autoritatea informează tribunalul, într-un document, că deţine probe care sugerează că directorul din Guvern Filber acţiona în interesul Bezeq furnizându-i documente confidenţiale guvernamentale lui Elovitch.

”Rezultatele anchetei relevă suspiciuni grave, potrivit cărora în cadrul activităţii sale, (Shlomo Filber) a acţionat sistematic, deliberat şi repetat, ascunzându-şi activităţile faţă de personalul Ministerului, în vederea furnizării către Bezeq a unor documente confidenţiale şi documente interne de poziţie, corespondenţă şi documente în vederea unor deliberări interguvernamentale”, acuză Auroritatea.

Suspecţii au propus modificări în aceste documente guvernamentale în vederea susţinerii intereselor firmei, care ulterior au fost folosite ca bază în deliberări oficiale.

Celor mai mulţi dintre cei plasaţi sub arest la domiciliu li s-a interzis să călătorească pe o perioadă de 180 de zile şi li s-a ordonat să nu contacteze angajaţi Bezeq sau alte persoane anchetate.

Lui Filber i s-a interzis orice acces la orice computere, mai puţin în cazul în care obţine permisiunea Autorităţii.

Aceste arestări au loc la trei săptămâni după ce anchetori ISA au percheziţionat sediul Bezeq şi al televiziunii ei prin satelit, Yes, şi i-au chemat pe Elovtich şi pe alţii la audieri.

Ancheta a fost declanşată de achiziţionarea de către Bezeq a participaţiei lui Elovitch la asocierea Yes, o achiziţionare care, acuză ISA, a fost efectuată cu cifre eronate ale fluxului de numerar, cu scopul de a spori în mod artificial valoarea acţiunilor lui Elovitch la Yes.

ISA a anunţat săptămâna aceasta că şi-a extins ancheta la relaţii de afaceri între Yes şi altă companie a lui Elovitch, furnizroul de servicii prin satelit Spacecom.

Ei suspectează că Yes a cumpărat servicii prin satelit de la Spacecom la un preţ mai mare decât cel real şi fără să caute alternative.

Curtea de Conturi a prezentat miercuri un raport în care critică dur relaţiile dintre Ministerul Comunicaţiilor şi Bezeq.

Filber, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a fost ministru al Comunicaţiilor în cea mai mare a perioadei cuprinse în raport, este criticat extrem de dur în document.

Netanyahu este acuzat în raport că nu şi-a dezvăluit toate conflictele de interese instituţiei şi că şi-a ascuns relaţiile cu moguli ca Elovich-senior.

Avocatul Eran Shaham, reprezentantul ISA, a declarat joi la tribunal că ancheta cercetează acum canalul secret între Ministerul Comunicaţiilor şi Bezeq, care i-a oferit lui Shaul Elovitch acces la informaţii exclusive.

Netanyahu este prieten vechi cu Elovitch. Pe când a fost ministru al Comunicaţiilor, el s-a implicat – direct şi indirect – într-o lungă listă de chestiuni cu privire la Bezeq.

Premierul israelian a beneficiat de pe urma unei acoperiri media pozitive a site-ului de ştiri Walla, deţinut de Elovitch, a dezvăluit Haaretz.

Shaham a subliniat că informaţiile care au circulat pe acest canal valorează sute de milioane de shekeli (zeci de milioane de euro) pentru Bezeq, oferindu-i un ”avantaj tactic în afaceri”.

”Elovitch a creat mecanismul, împreună cu cadre superioare. Unii au fost promovaţi. Ei sunt oficiali de rang înalt atât în funcţia publică, cât şi în companie”, a spus el.

Avocatul lui Shaul Elovitch, Jack Chen, a declarat că clientul său nu intenţionează să influenţeze ancheta şi a apreciat că anchetatorii muncesc inutil, în detrimentul publicului investitor. Elovitch, a spus el, cooperează cu autorităţile, iar nimeni nu contestă acest lucru.

Acţiunile Bezeq şi altor companii ale lui Elovitch s-au depreciat puternic în urma lansării anchetei, cu aproximativ 13% în ultimele trei săptămâni.

”De la începutul anchetei, pagubele produse publicului au ajuns la 2,13 miliarde de shekeli (aproape 530 de milioane de euro)”, a declarat Chan. ”Petiţiile (ISA) sunt semnificative şi vor fi interpretate ca o lipsă de încredere, iar valoarea (acţiunilor) va continua să scadă”, a spus el.

Foto: Benjamin Netanyahu, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri