Caută
Close this search box.

Sculptorul Marian Sava cucereşte lumea cu lucrări în marmură neagră

O vizită acasă la sculptorul Marian Sava, român trăitor în inima Belgiei, de mult timp, este pentru oricine o sărbătoare culturală, un şoc artistic, o desfătare care lasă urme strălucitoare, asemeni unei comete care străbate rareori cerul albastru.

Am ajus acasă la Marian Sava cu mari emoţii, cunoscând  bine că după studiile de specialitate la Academia Regală din Bruxelles, a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale, a cucerit efectiv lumea Occidentului cultural, iar apoi lucrările sale au luat drumul altor continente.

Ei bine, acolo am fost cu adevărat copleşit de un univers de circa 200 de sculpturi realizate în marmură neagră, marmură albă, bronz, ori piatră albastră şi doar câteva din lemn.

Artiştii s-au oprit deseori  la marmura neagră,  material ideal pentru sculptură, datorită rezistenţei, strălucirii, nobleţii sale. Oamenii care doresc să facă o operă ce va străbate următoarele secole aleg marmura de diverse culori ce apar ca urmare a impurităţilor conţinute. Roşul provine de la sărurile de fier, maro de la cele de mangan, cenuşiul de la grafit şi aşa mai departe. Cele mai obişnuite tipuri de marmură sunt cele în alb, cenuşiu, gri, negru ori roşu.

Marian Sava a ales marmura neagră.  Care este motivul? Să îl lăsăm să explice chiar pe cel care acum este gazda noastră. ”Există multe tipuri de marmură neagră, dar aici în Belgia este singurul loc de pe planetă unde este marmură neagră pură. Am un film în care apar şi eu unde se vede cum se extrage mamura neagră de la o adâncime de 60 m. Este scumpă precum aurul, dacă aur ar fi mai mult, ar fi mai ieftin. Toţi întreabă care este preţul ? Pentru a vă da seama, iată o comparaţie relevantă. Marmura albă de Carrara este între 3.000 şi 4.000 euro metrul cub brut. Marmura neagră începe de la 6.000 şi ajuge la …25.000 euro pentru un metru cub.  De obicei, se foloseşte la apartamente de lux, pentru sălile de baie. Am ajuns la acest material, îmi place foarte mult „.

Am întrebat cum se lucrează, cum este întâlnirea artistului cu marmura neagră?

Maestrul a răspuns: „Este un lucru manual foarte migălos, cei mai mulţi lucrează în bronz. Stai liniştit şi lucrezi forma din pământ. Apoi poţi turna numai 12 exemplare considerate unice. Fiecare dintre ele poartă un număr de ordine”.

În continuare, trecem la operele realizate în marmură albă. Dar… asta este altă poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri